blank

Demokrate za subvencionisanje veštačkog đubriva do 50 odsto

blank

Poljoprivrednik i predsednik Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu, Daniel Kovačić, iyjavio je da smatra da bi se prava pomoć poljoprivrednicima ogledala u subvencionisanju cene veštačkog đubriva u visini od 50 odsto za svaki kupljeni kilogram, čime bi se donekle ublažio podređeni položaj poljoprivrednika u odnosu na dobavljače i trgovce.

– Ponovo smo svedoci kako se zakasnelom merom kreditiranja i ponovnog zaduživanja opterećuje već i onako posrnuli srpski poljoprivredni proizvođač. Teza o tome “kako je sve poskupelo” ne stoji, cena uree je danas neopravdano tri puta viša nego prošle godine, a poljoprivrednici ipak ne prodaju svoje proizvode “za 90 posto jaču cenu” kako je ministar naveo. Poljoprivrednici svoje proizvode prodaju u vreme žetve, a drugi zarađuju na njihovoj nemoći da svoju pšenicu prodaju danas, kada vredi i do 50% više – poručuje Daniel Kovačić.

Iz Demokratske stranke poručuju da su ovom merom ponovo kažnjeni i poniženi, kako je u saopštenju ove stranke navedeno, oni koji na vreme nabavljaju repromaterijal i koji su ga nabavili po najvišim cenama, kažnjeni su čestiti i pravi domaćini koji ne mogu čekati zakasnele nove mere ministarstva kada je urea već na njivama.

Ministar je, navode iz Demokratske stranke, najavio i pad cene ne znajući da je to samo logičan sled principa tržišne ponude i tražnje, pošto za nekoliko dana urea više neće biti interesantna poljoprivrednicima jer agrorokovi za prihranu pšenice, ječma, uljane repice i drugih ozimih kultura ističu.

– Pitamo se kome je ova mera u stvari namenjena pošto sasvim sigurno znamo da nije namenjena poljoprivrednicima. Da li je ovo samo stimulans određenim krugovima bliskim ministru da se povuku novčana sredstva iz banaka i očiste magacine puni uree, pošto do njive nije stigla? Po svemu sudeći, u pitanju je neracionalna i jalova mera, određena za uzak krug oko ministra i njegovih prijatelja – zaključio je Kovačić.

Foto: DS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.