blank

Došlo je do buđenja ekološke svesti, potrebna politička akcija (VIDEO)

YouTube video

Emisija gasova je prevazišla sve prognoze. Mi ćemo se suočiti sa ekološkim izbeglicama, nedostatkom vode, sa svim problemima koje je nužno da čovečantvo danas počne da rešava, poručili su učesnici tribine u Savremenoj galeriji

Neizvesnost, povećana proizvodnja i potrošnja, globalno zagrevanje, kontaminacija, degradacija životne sredine i iscrpljivanje prirodnih resursa, stvarnost je sa kojom se suočavaju sadašnje generacije stanovnika planete, neke su od tema tribine Udruženja građana „Klara i Rosa“ koja je održana u četvrtak, u Savremenoj galeriji.

Na tribini su govorili Zoran Erić, istoričar umetnosti, kustos i predavač i Predrag Momčilović iz Platforme za teoriju i praksu društvenih dobara. Voditeljka je bila Jelena Grujičić.

blank

Predrag Momčilović za Subotičke.rs je izjavio da je u našem društvu proteklih godina došlo je do buđenja ekološke svesti, zahvaljujući aktivistima sa terena i na žalost problema koji su, kao je doslovno rekao, došli do guše.

– Ljudi se doslovno guše u zagađenju. Nemaju pijaću vodu, zemljište često pretvaraju u građevinsko ili u rudnike. Potrebna je politička promena, ne samo buđenje svesti – poručio je Momčilović.

Zoran Erić je za naš portal izjavio da smo došli u situaciju da je neophodno da percipiramo da smo svi trenutno ugroženi i to ne  samo zbog geopolitičke situacije i ratvova, već zbog toga što je čitava planeta ugrožena zbog globalne eko-socijalne krize.

– Emisija gasova je prevazišla sve prognoze. Mi ćemo se suočiti sa ekološkim izbeglicama, nedostatkom vode, sa svim problemima koje je nužno da čovečantvo danas počne da rešava. Ti problemi neće moći da se rešavaju sa jednim perptuiranim vidom kapitalističke potrošnje i neophodnosti rasta, kao i sve veće ekonomske lukrativne politike sticanja dobiti, nego će, možda, revolucija i evolucija promena sveta doći „odozdo“, kroz male platforme koje će potom doći do svojih globalnih mreža – poručio je Erić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.