blank

Katja Puleva: Dokle će trajati agonija subotičke bolnice?

blank

Na svima nama je da damo svoj doprinos u ovom ozdravljenju, da se umanje posledice ovog zaista mračnog perioda

Ovih dana navršava se godina otkako je 1.500 građana Subotice, za vrlo kratko vreme, izašlo na trg da potpišu peticiju „Za našu bolnicu“. Građani su nezadovoljni rukovođenjem i funkcionisanjem ove zdravstvene ustanove od izuzetog značaja za Severnobački okrug.

Peticijom je zahtevano da direktor pomenute ustanove bude izabran među kadrovima naše bolnice, a ne doveden sa strane, kao što je slučaj sa dr Slobodanom Puškarom, aktuelnim direktorom Opšte bolnice Subotica.

Od svog dolaska  iz Novog Sada na direktorsko mesto, decembra 2016. godine, do današnjeg dana, Puškar je sistematski uništavao ovu ustanovu.

Bez iskustva u rukovođenju, došao je u Suboticu sa mesta ambulantnog lekara u Institutu za plućne bolesti i tuberkulozu u Sremskoj Kamenici, na osnovu jedne sasvim lične „priče“ sa prethodnim gradonačelnikom, Bogdanom Labanom. Po svoj prilici, u znak zahvalnosti za učinjenu uslugu, povereno mu je rukoviđenje  našom bolnicom.

Haos je nastao od prvog dana, jer se Puškar nije snalazio.

Nije znao šta treba da radi, nije  poznavao nijednog lekara. Čak i danas, nakon šest i po godina direktorovanja, on ne poznaje sve lekare u bolnici, pa se desi ponekad da misli da je neka koleginica medicinska sestra. Nije znao ni koje sve zdravstvene usluge tačno pruža naša bolnica. Prvi put je zakoračio ovde, pa se čak nije snalazio ni među odeljenjima, jer nije znao gde se koje odeljenje nalazi.

Možda je zbog straha od nepoznatog došao sa ličnim vozačem koji se naoružan šepurio po bolnici. Vozio ga je svakog dana službenim vozilom iz Novog Sada do Subotice i natrag. Zaključao je upravu, postavio kamere na njenom ulazu i ispred svoje kancelarije.

Imao je neobjašniv strah od susreta sa kolegama. Ukino je zajedničke kolegijume sa načelnicima odeljenja. „Hrabrost“ je crpeo ponižavajući lekare, rušeći autoritet načelnika odeljenja. Menjao ih je bez razloga, na uvredljiv način, rušeći hijerarhiju koja je svugde na svetu u medicini od izuzetnog značaja, jer je naš posao višestruko odgovoran. Mi brinemo o ljudskim životima.

Ne postoji bolničko odeljenje kom nije menjao načelnike. Čak ima odeljenja koja su osala bez načelnika, u kojima je imenovao vršioce dužnosti načelnika, iako u rangu odeljenja takva funkcija ne postoji, koje su istovremeno bili rukvodioci drugih odeljenja.

To je rezulitiralo time da je veliki broj lekara specijalista u srednim godinama i mladih lekara napustio bolnicu, između 25 i 30 lekara.

Brojni su  primeri  skandaloznog  ponašanja i  rada dr Puškara u Subotici, na šta sam već prethodno upozoravala izlazeći u javnost. Ne postoji nijedna osoba u ovom gradu koja ne zna do kakvog dna dovedena subotička bolnica

Ljudi su u strahu, jer se boje neadekvatnog rukovođenja, njegovih ispada, deljenja otkaza bez ikakvog zakonskog osnova, nepridržavanja svih propisa i postulata u medicini. Njemu stručnost nije ništa značila, trebala mu je samo poslušnost i poniznost, da bi se osećao „snažnim“.

Ovih dana, Puškar je ponovo, u svom maniru, demonstrirao svoju „moć“, tako što je, iznenada, razrešio dužnosti svog pomoćnika i načelnika Službe za hirurgiju dr Edgara Ormija i glavnu sestru bolnice Ljilju Cvijić.

Hirurzi su ovog puta stali u zaštitu svog kolege, što se prvi put dešava u ovoj bolnici, jer je mojim kolegama bilo lakše da napuste bolnicu, nego da iskažu stav i bore se za dostojanstvo profesije. Nekolicina glavnih sestara sa odeljenja, koje su iskazale svoj stav zbog smene glavne sestre u bolnic, takođe su razrešene

U nekoliko navrata sam o svemu ovde navedenom informisala pokrajinskog sekretara za zdravstvo i ministra zdravlja, ali je sve ostajalo bez odgovora.

Pre godinu dana su i građani iskazali svoj stav peticijom čije sam potpisivanje organizovala, da bi se rešio problem i propadanje naše bolnice zaustavilo.

Ovom prilikom, želim još jednom da se zahvalim građanima i da im pružim informaciju koju im dugujem.

Peticiju sam lično predala gradonačelniku Stevanu Bakiću koji je pritom izjavio da je upoznat  sa stanjem u bolnici i iskazao spremnost da problem bude rešen.

Peticija je poslata i pokrajinskom sekretaru za zdravstvo dr Zoranu Gojkoviću i predsedniku pokrajinske vlade Igoru Miroviću.

Odgovore nisam dobila.

U oktobru 2016. godine istekao je mandat dr Puškara na mestu direktora, ali nije raspisan konkurs, a on je ostavljen u statusu vršioca dužnosti, najverovatnije dok se ne usaglase sve veze  i interesi.

Peticiju sam poslala i kabinetu predsednika Aleksandra Vučića. Jedino od njih sam dobila odgovor da su moje pismo i peticija prosleđeni pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Gojkoviću i da u zakonskom roku očekujem odgovor. Uprkos obećanju iz predsednikovog kabineta, odgovor nikada nije stigao.

Da li još neko ima dilemu šta treba uraditi?

blank

Građani očekuju od nadležnih da ispune svoje zakonske i moralne obaveze, da rade u interesu države i zajednice. Od njih to očekujemo, jer nakon toga sledi period izlečenja subotičke bolnice, što neće biti lako. Nikada više to neće biti ona stara subotička bolnica, poznata u prošlosti po svojoj bogatoj istoriji, tradiciji i vrsnim stručnjacima. Možda i ne treba da bude. Vreme je za zaustavljanje propadanja i uspostavljanje novih vrednosti. 

Na svima nama je da damo svoj doprinos u ovom ozdravljenju, da se umanje posledice ovog zaista mračnog perioda.

dr Katja Puleva

pedijatar, imunolog, alergolog

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.