blank

Sledi pošumljavanje 1,3 hektara subotičke šume

blank

Vojvodinašume raspoložene da sadnju ponovo obave u saradnji sa volonterima

Prema planu Javnog preduzeća “Vojvodinašume”, početkom februara biće pošumljen deo odseka “b” u 78. odeljenju subotičke šume, površine 1,3 hektara.

Ovaj odsek pripremljen je za obnovu uklanjanjem invazivnih vrsta, a iz pomenutog javnog preduzeća poručuju da su raspoloženi da u sadnji, kao što je bio slučaj jesenas, učestvuju i volonteri, odnosno ljubitelji šume.

Preostali deo ovog odseka predviđen je za pošumljavanje na jesen ove godine.

U 77. odeljenju, odsek “i” završeno je uklanjanje invanzivnih vrsta i osvetljavanje sadnica crnog bora. Popunjavanje novim sadnicama biće obavljeno takođe krajem januara.

Pored pošumljavanja, Vojvodinašume najavljuju skori nastavak seče obnove u 83. odeljenju, odsek “a”, gde je planirana prirodna obnova šume. Na delu ove površine, seča je završena ranije i šuma se značajnim delom do sada prirodno obnovila izdancima bagrema i bele topole.

“U narednim danima seča će na pomenutom odseku biti nastavljena da bismo uklonili preostala stabla, planirana za seču i da bismo teren očistili za takozvano povređivanje žila diskosnim plugom, odnosno iniciranje obnove bagrema i bele topole iz žila. Treći deo tog odseka ostavljamo za obnavljanje u narednim godinama”, navedeno je u odgovoru Vojvodinašuma našoj redakciji.

Iz ovog javnog preduzeća podsećaju da su 18. novembra održali sastanak sa aktivistima zainteresovanim za zaštitu subotičke šume.

Aktivistima su predočeni planovi seče i obnavljanja subotičke šume, a razgovarano je i o proceduri koju je potrebno sprovesti i ispoštovati, da bi novootkrivene zaštićene vrste mogle uticati na radove koje obavljaju Vojvodinašume.

Jesenas je sadnicama crnog bora pošumljena 4,23 hektara, podsećaju iz Vojvodina šuma, uz napomenu da je u akciji sadnje, organizovanoj 20. novembra, učestvovalo 29 volontera.

Sadnicama crnog bora pošumljeni su odseci 26/f (0,50 ha), 75/a (3,11 ha) i čistina u tavankutskoj šumi 89/3 (0,62 ha).

Poziv volonterima da učestvuju u akciji pošumljavanja biće naknadno objavljen, kada, u skladu sa meteorološkim najavama, bude određen tačan datrum pošumljavanja.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.