blank

Vlada u Zagrebu izdvojila dva miliona kuna za “Hrvatsku kuću” u Subotici

blank

Na 70. sednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 22. jula, jednoglasno je usvojen zaključak kojim se odobrava dodatnih 2.000.000 kuna za izgradnju „Hrvatske kuće“ u Subotici i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Sredstva će biti prebačena posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (SDU), koji takođe pruža snažnu podršku ovom kapitalnom projektu hrvatske zajednice. Time je osiguran nastavak započetih radova na objektu u kojem će se nalaziti dve krovne ustanove Hrvata u Republici Srbiji, saopštilo je Hrvatsko nacionalno veće.

Zahvaljujući potpori SDU-a, u maju 2018. godine, u vreme Trećeg saziva Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine (NSHNM), kupljeno je građevinsko zemljište pored postojećeg zdanja u kojem se trenutno nalazi sedište dveju hrvatskih ustanova (NSHNM i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata) i stavljeno na raspolaganje hrvatskoj zajednici za buduće potrebe.

 

blank
Aktuelni Četvrti saziv NSHNM-a odlučio je da na pomenutom zemljištu izgraditi objekat u kojem će se nalaziti ključne ustanove hrvatskog naroda u Republici Srbiji: NIU „Hrvatska riječ“ (koji trenutno nema sopstveni prostor) i NSHNM, a sa starim objektom činiće jedinstvenu celinu. Ovaj kapitalni projekat hrvatske zajednice u Republici Srbiji, prvi koji sa pozamašnim iznosom u celosti finansira Vlada Republike Hrvatske, spada među prioritetne ciljeve NSHNM-a predviđene u izbornoj platformi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini „HRvati ZAjedno“ koja je na poslednjem sazivu NSHNM-a odnela uverljivu pobedu.

U oktobru 2020. godine sekretar SDU-a Zvonko Milas i predsednica NSHNM-a Jasna Vojnić potpisali su prvi ugovor kojim Republika Hrvatska preuzima odgovornost finansiranja projektno-tehničke dokumentacije i prve faze izgradnje „Hrvatske kuće“. Tada je osigurano 1.300.000 kuna za izvođenje radova koji obuhvataju gradnju podruma i prvog sprata. Simboličan početak izgradnje obeležen je, 28. aprila ove godine, svečanim polaganjem kamena temeljca komu su prisustvovali Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske i izaslanik predsednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, i državni sekretar Zvonko Milas. Stvarni početak radova usledio je nakon nekoliko dana, a trenutno je u izgradnji podrumski deo.

 

blank

Poslednjim zaključkom Vlade Republike Hrvatske osigurana su sredstva za neometani i kontinuirani nastavak izgradnje objekta pa se očekuje da spoljni građevinski radovi budu završeni do kraja godine.

– Lepo je gledati kako od tri kamena nastaje ploča, kako na čvrstim temeljima raste zgrada i kako se skrb naše matične države diže u visine. Četiri otvorena gradilišta u hrvatskoj zajednici – u Petrovaradinu, Beogradu, Bačkom Monoštoru i Subotici – nisu nastala sama od sebe, već su posledica našeg planskog i predanog delovanja. Verujem da će oni za kratko vreme biti ispunjeni i sadržajima i ljudima. Tim ćemo izazovima i nadalje biti posvećeni – izjavila je ovim povodom predsednica NSHNM-a Jasna Vojnić,

Foto: HNV, printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.