blank

Utvrđen koeficijent za restituciju

blank

Svi koji u postupku restitucije očekuju obeštećenje umesto vraćanja imovine u naturi, dobiće 15 odsto od procenjene vrednosti onoga što im je oduzeto. Naime, koeficijent koji je odredila Vlada, kako potvrđuju u Agenciji za restituciju, iznosi 0,15.

To znači da će, ukoliko vrednost nečije imovine po pravnosnažnom rešenju iznosi pola miliona evra, stari vlasnik dobiti 75.000 evra. Budući da će prvo biti isplaćena akontacija od 10 odsto tog iznosa, ona će iznositi 7.500 evra, dok će ostatak biti isplaćen u vidu državnih obveznica u narednih dvanaest godina. Ukoliko je stari vlasnik preminuo, isti iznos biće podeljen među njegovim naslednicima koji su podneli zahtev za restituciju.

„Ovo se čekalo od 2017. godine, da bi proces vraćanja oduzete imovine mogao da se okonča‟, rekao je za „Novosti” Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

„Možemo reći da je to početak kraja, ali će proces trajati još tri-četiri godine. Isplata počinje dogodine za rešenja koja postanu pravosnažna do 30. juna ove godine. Spremno je oko 3.000 rešenja, na osnovu kojih ćemo sada uraditi dopunska, sa tačnim iznosom obeštećenja u odnosu na utvrđeni koeficijent‟, naveo je Sekulić.

Krajem prošle godine od svih donetih, oko 1.800 rešenja je već pravosnažno. Pošto jedno rešenje podrazumeva imovinu jednog vlasnika, a većina starih vlasnika ima nekoliko naslednika, procene su da je njima obuhvaćeno oko 7.000 ljudi. Bar četvrtina od 1.800 rešenja biće isplaćena odmah, jer zakon predviđa isplatu u gotovini ako iznos ne premašuje 1.000 evra.

Početak isplate akontacija biće 2022, a pojedinačan iznos ne sme da premaši 10.000 evra, koji se dele na naslednike. To znači da će 10.000 evra akontacije dobiti i neko čija je imovina procenjena na 100.000 evra i onaj čija je procenjena na milion.

Obveznice u evrima će dospevati godišnje, sa prvom isplatom 15. januara naredne godine u odnosu na godinu kada je isplaćena akontacija. Izuzetak su stariji od 70 godina, kojima će biti isplaćene u roku od pet godina, i stariji od 65, kojima će biti isplaćene u roku od decenije. One će biti emitovane u nematerijalnom obliku, promet je slobodan i neće biti oporezivan.

„Važno je da ljudi budu oprezni kod prodaje, da ne žure i da potraže pravni savet. U suprotnom, moglo bi da se desi da ih prodaju u bescenje‟, upozorio je Sekulić.

Novosti

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.