blank

Za subvencije privrede i turizma u Vojvodini namenjeno 400 miliona dinara

blank

Pokrajinski Sekretarijat za privredu i turizam raspisao je konkurse za subvencije kojima nastoji da poslodavcima olakša funkcionisanje preduzeća, a time i položaj njihovih radnika.

Oko stotinu preduzetnika koji se bave raznim proizvodnim i uslužnim delatnostima, već sedam godina je okupljeno oko Udruženja poslodavaca Subotice sa ciljem da poboljšaju i svoj i položaj radnika. Za većinu njih prethodna godina je zbog pandemije koronavirusa bila veoma teška.

– Jedan deo privrede je radio sa polovinom kapaciteta. Nasuprot tome, jedna trećina preduzeća je, zahvaljujući koroni, ’dobila vetar u leđa’ i radila je maksimalno, čak i više od onoga što su planirali jer su se stekle takve okolnosti. Tu, pre svega, mislim da onaj deo preduzeća koji sarađuju sa zdravstvom, odnosno koji se bave hemijskom industrijom, proizvodnjom dezinfekcionih sredstava i srodnim delatnostima – kaže Milan Jerinkić, predsednik Udruženja poslodavaca Subotice.

Subvencije Sekretarijata za privredu i turizam odnose se i na one koji se bave proizvodnim i uslužnim delatnostima, takođe.

– Zahvaljujući Pokrajinskoj Vladi, budžet Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam ove godine je veći za više od 60 odsto nego lane. Planiramo da 400 miliona dinara putem subvencija dodelimo privredi, turizmu, ženskom preduzetništvu, kao i preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, ali i mnogim drugim firmama – kaže Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Pandemija virusa korona pogodila je privredu, a posebno turizam i ugostiteljstvo. Očekuje se da će subvencije značajno pomoći preduzetnicima, ali i njihovim radnicima.

– Kada poslodavci, firme i kompanije bolje funkcionišu i više rade, biće veći prihodi i za državu i za budžet. S druge strane, biće veće i plate radnicima pa ćemo svi i bolje raditi i bolje živeti – kaže Jerinkić.

Da bi konkurse učinio što pristupačinijim, Sekretarijat za privredu i turizam uspostaviće besplatnu telefonsku liniju  za dobijanje informacija.

– Ideja je da Sekretarijat napravi aplikaciju za mobilne telefone, na oba najznačajnija programska jezika, da bi ljudi na taj način mogli što lakše da konkurišu i da ta sredstva iskoriste na najbolji mogući način – kaže Ivanišević.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam će pri dodeli subvencija udružiti sredstva sa Garancijskim i Razvojnim fondom Vojvodine, a pravo da konkurišu imaju poslodavci koji se bave starim zanatima, ženskim preduzetništvom, informacionim tehnologijama, građevinarstvom kao i turističkim uslugama.

RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.