blank

Zbog uvoza pala otkupna cena svinja

blank
U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.

Prema rečima Jožefa Saboa iz Adorjana, do sada formirana baza kupaca se raspala. Oni koji se bave otkupom, stoku otkupljuju po nižim cenama.

– Sve se urušilo. Od nas su uglavnom stoku kupovali uzgajivači iz Mačve i Srema, sva stoka je bila vakcinisana i očišćena od unutrašnjih parazita, u skladu sa njihovim zahtevima, ali kada je u decembru odobren uvoz stoke, sve se urušilo – rekao je Sabo.

Prasetina je uvezena iz Hrvatske, dok je meso tovljenika u Srbiju uvezeno iz Nemačke. Trenutno se cena žive vage po kilogramu kreće između 125 i 130 dinara. Situaciju pogoršava kašnjenje subvencija i nova ograničenja u pogledu uzgoja svinja.

– Sada se situacija zaista promenila. Svako ko ima krmače mora ih pregledati, a prasići bi trebali imati dve do tri nedelje starosti u slučaju da ih želimo prodati licima radi daljeg tova. Zasad se još može prodati u klanici. Trenutno je to slučaj i sve to košta – rekao je Robert Žoldoš, kupac iz Totovog sela.

Uz niske otkupne cene, povećana je i potražnja za žitaricama pa se očekuje i rast cene gotove hrane.

TV Panon

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.