blank

Energetski vaučeri uskoro u 17 opština

Pokrajinska vlada je na jučerašnoj sednici donela odluku da za 3.330 građana, u 17 vojvođanskih opština, dodeli po 15.000 dinara kao ispomoć u nabavci energenata. Nešto ranije ove godine su tri lokalne samouprave: Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor odlučile da iz sopstvenih sredstava svojim socijalno ugroženim građanima pomognu subvencijama u vidu energetskih vaučera.

blank

Prva je takvu odluku donela Sremska Mitrovica, čiji će građani sa niskim primanjima dobiti vaučere u vrednosti od po 10.000 dinara za nabavku energenata.
Vrednost subvencija u Rumi iznosi 15.000 dinara, a izuzetno iznosi 3.000 dinara za korisnike koji su energetski ugroženi kupci u skladu sa Uredbom o energetski ugroženom kupcu. Socijalno ugroženim Somborcima će biti dati vaučeri u iznosu od po 15.000 dinara, a njima će moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev – drvo, pelet, brikete. Prvobitni rok za prijavljivanje u Somboru je bio 25. oktobar, ali je isti produžen pa građani mogu da konkurišu do utroška sredstava.

“Korisnici novčane socijalne pomoći pravo ostvaruju u Centru za socijalni rad obzirom da su već na na njihovoj evidenciji, a u Centru za pružanje socijalne zaštite grada Sombora zahtev podnose ona lica koja imaju prebivaliste na teritoriji grada. Zahtev mogu podneti oni čiji mesečni neto prihodi po članu domaćinstva ne prelaze iznos od 20.000 dinara u protekla tri meseca, lica kojima je pauzirano pravo na novčanu socijalnu pomoć u trajanju od tri meseca i lica koja nisu ostvarila pravo na jednokratnu ili vanrednu novčanu pomoć u Centru za socijalni radu u ovoj godini, odnosno nisu ostvarila subvenciju Grada kod preduzeća JKP “Energana” ili “Sombor gas”. Za potrebe ovog Javnog poziva formirana je komisija koja pravi listu korisnika, pregleda dokumentaciju i predaje je Gradskoj upravi. Zatim Gradska uprava izvršava plaćanje drvarama ili preduzećima tek nakon što dobije informaciju da su sve uplate ka svim pružaocima energenata realizovane. Nakon toga će potvrde biti poslate na kućnu adresu podnosilaca zahteva, odnosno onih koji su ovo pravo ostvarili. Na ovaj način ćemo pomoći oko 2.000 korisnika, a javni konkurs traje do utrošaka sredstava.” – kazala je Jelena Stakić, direktorica Centra za pružanje socijalne zaštite grada Sombora

Opštine kojima će biti upućena pomoć, po novoj odluci Pokrajinske vlade, su: Bela Crkva, Кovin, Alibunar, Plandište, Novi Bečej, Sečanj, Žitište, Nova Crnja, Novi Кneževac, Кanjiža, Senta, Ada, Čoka, Mali Iđoš, Apatin, Bač i Vrbas.

Subvencije će biti realizovane prema kriterijumima i prioritetima koje će definisati centri za socijalni rad u tim opštinama.

Foto: euronews

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.