blank

Grad Sombor da ne krije podatke o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja

blank

UNS podržava istraživanje redakcije Subotičke.rs i ohrabruje medije da istražuju ovu temu koja je od izuzetnog značaja za opstanak novinarstva i medija u Srbiji

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da protestuje zbog odluke nadležnih u Gradskoj upravi grada Sombora da uskrate dokumentaciju sa prošlogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja redakciji Subotičke.rs koja istražuje sudbinu budžetskih davanja lokalnih samouprava u Vojvodini kroz konkurse za medije.

“UNS poziva somborsku gradsku upravu da dokumentaciju traženu po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi novinarima jer tražena dokumentacija ne predstavlja ‘poverljiv dokument privatnog preduzeća’, ‘tajni podatak’ niti ‘profesionalnu ili poslovnu tajnu’, kako piše u odgovoru uredniku portala subotičke.rs Branku M. Žujoviću.

Žujović je po Zakonu od somborske gradske uprave tražio tekst projekta ‘Osnaži se’ za koji je firma ‘Video kreativa tim’ iz Crvenke, preduzetnika Milana Švelja, na prošlogodišnjem konkursu dobila 1.800.000 dinara, kao i dokumentaciju o pravdanju projekta.

Raspodela budžetskog novca za medijske sadržaje, imena članova konkursnih komisija, iznos dodeljenog novca projektima, dokumentacija o pravdanju odobrenih projekata jesu legitiman predmet interesovanja novinara i građana, u javnom su interesu i niko po zakonu nema pravo da ih uskrati.

UNS već godinama upozorava da nereprezentativna novinarska i medijska udruženja, koja nisu prepoznata po zaštiti prava novinara i medijskih sloboda, apsolutno dominiraju u komisijama za raspodelu budžetskog novca, što za posledicu ima sunovrat sistema projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja uvedenog 2014. godine.

UNS podržava istraživanje redakcije Subotičke.rs i ohrabruje medije da istražuju ovu temu koja je od izuzetnog značaja za opstanak novinarstva i medija u Srbiji”, navedeno je u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.