blank

Subotici priznanje „Ključ Balkana”

blank

U Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu juče je gradonačelniku Stevanu Bakiću uručeno priznanje „Ključ Balkana“, kojim ovaj grad uspostavlja saradnju sa gradovima i opštinama sa teritorije Republike Srbije.

Ovo priznanje je prvi put dodeljeno 2019. godine, prilikom osnivanja Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u Morahalomu, kada ga je preuzeo Grad Zrenjanin. Nosiocu priznanja je omogućeno da u SKC „Kolo“ prezentuje svoje kulturno nasleđe, organizuje svečanosti, poslovne i kulturne susrete idućih godinu dana, sa ciljem jačanja prekogranične saradnje Srbije i Mađarske.

Kamerni orkestar Subotičke filharmonije intonirao je himne Srbije i Mađarske, a zatim je usledio svečani program. Gradonačelnik Bakić je, primajući ključ od domaćina, pozdravio sve prisutne i podsetio da je Grad Morahalom namenio Subotici „Ključ Balkana“ u 2020. godini, ali da sama suština priznanja, jednogodišnja kulturna razmena, nije mogla biti ostvarena zbog pandemije korona virusa.

 

blank

„Iako je Subotica tako blizu Morahaloma, ona zaista jeste ’Balkanska kapija’ za građane Republike Mađarske. Naš urbani život, bogat različitostima, stvara 26 nacija. Subotica je jedinstven spoj slovenske i mađarske kulture, koje je vekovima oblikuju, zajedno sa rimokatoličkim, pravoslavnim, protestantskim i jevrejskim verskim nasleđem. Naš grad je i Srbija u malom, gde će gosti iz Mađarske moći da osete nagoveštaj svega onoga što mogu otkriti o njoj kada nastave dalje ka jugu.“ Istakao je gradonačelnik Bakić.

Gradonačelnik je dalje istakao da se od vrednih, posvećenih i kreativnih stanovnika malog ali ponosnog Morahaloma može mnogo naučiti, te da su kvalitet života i organizovanost turizma u ovom mestu zaista po najvišim standardima, kao i gostoprimstvo domaćina.

„Osim peščare, koja nas povezuje geografski, Suboticu i Morahalom vežu i ista vrednosna opredeljenja – da se očuvaju i slave autentične tradicije ovih prostora, uz dinamičan razvoj i otvorenost za sve ono što može da unapredi i osnaži naše gradske i seoske zajednice“, naveo je gradonačelnik te se zahbalio an priznanju.

blank

Predstavnik mađarske vlade Pal Nemeši naveo je da je Morahalom primer dobre prakse maksimalnog korišćenja državne granice kao komparativne prednosti u razvoju, navodeći da će Vlada Mađarske nastaviti sa projektima za razvoj svog južnog regiona i njegovu saradnju sa Srbijom, sa posebnim akcentom na demografiji.

Svečanosti su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Imre Kern, predsednik Skupštine grada Balint Pastor, pomoćnice gradonačelnika Zagorka Panić, Vesna Bosančić i Žužana Magoši, članice Gradskog veća Milanka Kostić, Hajnalka Bognar Pastor i Čila Goli, načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik i njena zamenica Agota Balint, kao i šef Kabineta gradonačelnika Sava Stambolić i šefica Službe za skupštine poslove Viktorija Bogar.

Osim subotičke delegacije, na svečanosti su bili i poverenik Vlade Mađarske Pal Nemeši, ataše u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti Aleksandar Farkaš, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, savetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Ministarstva kulture i informisanja Srbije Gabrijela Masleša , kao i gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogardi.

Gradska uprava

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.