blank

Nebojši Janjiću tri godine i šest meseci zatvora

blank
Nekadašnji pomoćnik ministra zaštite životne sredine Olivera Dulića ponovo prvostepeno osuđen zbog primanja mita

Branko M. Žujović

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu osmog juna ove godine osudilo je Nebojšu Janjića, nekadašnjeg pomoćnika ministra zaštite životne sredine Olivera Dulića iz Subotice, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci, zbog primanja mita u iznosu od dve hiljade evra i zloupotrebe službenog položaja.

Ovo je druga prvostepena presuda protiv Janjića u sudskom procesu koji se vodi protiv njega i Mileta Brežančića, vlasnika preduzeća “MB gas oil”, koji je u istom postupku osuđen na četiri godine zatvora.

Brežančića nadležno tužilaštvo tereti da je podmitio Janjića sa dve hiljade evra, da bi mu izdao upotrebnu dozvolu i omogućio sticanje prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na površini od 1 hektara, 41 ar i 91 kvadratni metar na zemljištu koje pripada Prvoj srpskoj šećerani “Dimitrije Tucović 1898”. U štampi je prvobitno pominjan ukupan iznos mita od 152 hiljade evra.

blank

Slovom presude, objavljene na sajtu Višeg suda u Beogradu, preduzeću “MB gas oil”, koje je u stečaju, biće oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih dela. Posredi je rečno pretakalište i pristan na levoj obali Dunava kod Padinske skele, na zemljištu koje pripada Prvoj srpskoj fabrici šećera “Dimitrije Tucović 1898”, sa dva dolfina dimenzionisana prema barži, odnosno tankeru “Evropa” za dopremu tečnog naftnog gasa, trasa gasovoda i skladište tečnog naftnog gasa sa svim priključcima.

Republičkom geodetskom zavodu naloženo je da izbriše upisana prava svojine i korišćenja na pomenutom zemljištu iz 2010. godine u roku od 15 dana od dostavljanja pravosnažne presude, a Prva srpska fabrika šećera “Dimitrije Tucović 1898” upućena je na parnicu radi ostvarenja imovinskopravnog zahteva.

Janjić i Brezančić žalbu protiv ove presude mogu da izjave Apelacionom sudu u Beogradu, koji je prvu presudu protiv Janjića i Brežančića ukinuo, naloživši novo suđenje. U kaznu zatvora koja im je izrečena ovog meseca biće im uračunato vreme privedeno u pritvoru 2013. i 2014. godine.

Janjiću se u drugom postupku koji je takođe ponovljen, zajedno za bivšim ministrom zaštite životne sredine Oliverom Dulićem, sudi zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitom izdavanju dozvola slovenačkoj firmi “Nuba invest” za postavljanje optičkih kablova u Srbiji.

Foto: printskrin, Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Vozio pod dejstvom amfetamina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Bačkoj Topoli isključili su iz saobraćaja tridesetdevetogodišnjeg vozača „opela“ koji je vozio pod dejstvom amfetamina. Vozač je zadržan i protiv

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.