Nepregledne kolone vozila na našem najvećem graničnom prelazu sa Mađarskom

Granica između Srbije i Mađarske u subotu je bila spojena. Kolone automobila i autobusa, punih izmorenih lica putnika, na zvanična 33 a subjektivnih bar 38 stepeni Celzijusove skale, ne samo da su zakrčili međugranični prostor između prelaza Horgoša i Reske, već su se prostirale i do OMV pumpe na auto-putu M5 u Mađarskoj.

Letnja slika na koju smo, usled pandemije virusa kovid 19, pomalo i zaboravili. Kako se epidemiološka slika popravila, a sa njom došlo i do pojednostavljenja načina putovanja, kilometarske kolone i višesatno čekanje na granici ponovo su se vratili na scenu.
Kako bi uzbrzali protok putnika, Granična policija i Uprava carine naše zemlje u subotu su pored šest traka na ulazu u našu zemlju, otvorili još dve na izlazu. Tako da je osam traka od jutra bilo otvoreno i redovi su bili ispred svih.

– Iako su gužve, carinska kontrola mora temeljno da se obavi, ali i pored toga nema puno zadržavanja na našoj granici. Mnogo duže se čeka sa mađarske strane – kažu nam carinski službenici, koji u subotu, zajedno sa kolegama iz policije, nisu stajali.

Na izlazu iz Mađarske, a time i Evropske unije, i ulazu u Srbiju, niko im nije tražio „kovid-pasoše“ ili negativne testove na virus.
– To će nam trebati u povratku, jer smo sada samo u tranzitu – kaže nam Gili Karniši, koji iz Nemačke putuje ka Gostivaru u Makedoniji. – Prešao sam peške da bih uplatio za putarinu da posle ne gubimo vreme, i čekam sina da dođe. Pred mađarskom granicom smo čekali dva sata, a pred srpskom oko 45 minuta. Ali navikli smo, svake godine je manje-više tako. Poneli smo dosta vode i hrane, sipali gorivo, tako da nam samo ostaje da strpljivo čekamo.

On je, međutim, imao sreće jer je deonicu auto-puta kod Budimpešte prešao pre saobraćajne nezgode koja se desila u ranim jutarnjim časovima. Zbog nezgode između Đera i Budimpešte deo puta je bio zatvoren za saobraćaj, što je dovelo do kilometarskih kolona na mađarskim drumovima.

– Sigurno smo dva sata tamo stajali. Pred mađarskom granicom igla ne može više da stane koliki su redovi – kratko nam je rekla Irhan, državljanka Turske, koja je dovezla puna kola dece. – Bili su dobri, ali deca kao deca, nemaju baš mira, tako da su telefoni jedini spas. Muž je krenuo prvi sa jednim delom familije, a ja sa najmlađima. Do sada smo u kolima proveli 12 sati, a koliko nas još čeka ne možemo ni da pretpostavimo.

Da će im putovanje, bar kroz našu zemlju, potrajati svedoče radovi na nekoliko deonica auto-puta, kao i gužve na naplatnim rampama.

Sredina jula je tradicionalno vreme kada se poklopi smena mađarskih, poljskih, slovačkih, čeških turista koji putuju pretežno u Grčku na more i dolazak naših radnika iz inostranstva na godišnji odmor. Tu su i turski državljani koji su takođe na radu u zapadnim zemljama i koji koriste naš auto-put i prelaze jer su im bezbedniji od rumunskih i bugarskih.

Novosti.rs

Podelite vest sa prijateljima:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on vk
Share on telegram
Share on whatsapp

Povezane vesti

Policija će snimati navijače

Subotička policija danas je saopštila da će video-kamerama i foto-aparatima snimati navijače na sutrašnjoj utakmici Spartak – Crvena zvezda (Gradski stadion, 18 časova i 55

Detaljnije »