blank

“Humana subota” sutra na Velikoj terasi na Paliću

Tradicionalna akcija “Humana subota” u organizaciji Gradskog Crvenog krsta biće održana sutra, na Velikoj terasi na Paliću.

blank
Foto: Crveni Krst Subotica

Ovaj vid humanosti organozuje se 22. put a svako ko želi da donira krv moći će to da uradi između 8 i 11 časova.

Dobrovoljno davalaštvo krvi realizuje se u u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica, a akciji se pridružuju i Zavod za javno zdravlje Subotice kao i Dom zdravlja Subotica koji će svim davaocima pružiti bespletne preglede.

Jedna od najvažnijih akcija, davanje krvi, biće upotpunjena i registracijom u Nacionalnu bazu matičnih ćelija.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Akciju je podržalo i JP “Suboticatrans” koje je omogućilo besplatan prevoz svim dobrovoljnim davaocima krvi na liniji broj 6, uz prikaz knjižice dobrovoljnih davaoca, a Udruženje građana “Čuvari Palića” omogućili su besplatnu vožnju katamaranom za sve donatore krvi i njihove porodice. Zoo vrt Palić nam je takođe izašao u susret jer će dobrovoljni davaoci i njihove porodice moći da posete Zoološki vrt”, kaže Nevena Lukić, stručni saradnik subotičke organizacije Crvenog krsta.

Za sve davaoce biće poslužen i tradicionalni “Zahvalni doručak”, od 8 do 10 časova, kao i “Zahvalni ručak” – vojnički pasulj.

Udruženje pčelara “Pčela” svoj doprinos akciji daće služenjem “Medenog obroka”, a svako ko odluči da donira krv dobiće i prigodan poklon od Crvenog krsta.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Pozivamo prvenstveno sve mlade ljude koji se do sada nisu odvažili da daju krv da dođu i učine to u “Humanu subotu”, da povedu sa sobom voljenu osobu i da doprinesu širenju humanosti”, poručuje Lukić i podseća da krv može da donira svaka zdrava osoba uzrasta od 18 do 65 godina, bitno je na dan davanja krvi budemo odmorni i naspavani, i da ne konzumiramo alkohol šest sati pre davanja krvi.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi, Crveni krst Subotice će od 10 časova i 30 minuta upriličiti svečanu dodelu paketa za sve dobrovoljne davaoce koji su ovu dragocenu tečnost donirali više od 35, 50, 75, 100 i više puta.

“Humana subota” je jedna od najposećenijih akcija dobrovoljnog davanja krvi, prošle godine imali smo preko 100 davalaca, a znamo da će nas ove godine vreme poslužiti pa se nadamo takođe velikom odzivu. Akcija je već postala i svojevrstan brend koji Subotica ima i naši dobrovoljni davaoci prepoznaju tu porodičnu manifestaciju na koju mogu doći i sa decom. Krvi nikad nema dovoljno, a što je više nas koji dajemo krv, to je naša sredina bezbednija, naš zdravstveni sistem može neometano da funkcioniše” – rekla je Nevena Lukić, ispred Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Mogući pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 21 do 30 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјna biometeorološka situacija može uzrokovati

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.