blank

Izložba „Tragovi prošlosti: 60 godina putovanja kroz umetnost” u Savremenoj galeriji

blank

Savremena galerija Subotica saopštila je da će u četvrtak biti otvorena izložba „Tragovi savremenosti: 60 godina putovanja kroz umetnost”, s početkom u 18 časova. Na izložbi će biti prikazana dela Jožefa Ača, Milana Konjovića, Pala Petrika, Slavka Matkovića, Balinta Sombatija, Verbumprograma, Ferenca Mauriča, Stojana Ćelića, Julija Knifera, Olje Ivanjicki, Saše Tkačenka, Maje Rakočević Cvijanov, Nikole Džafa, a priredio ju je kustoski tim Savremene galerije Subotica.

Kako je navedeno, na otvaranju će govoriti direktor Savremene galerije Subotica Arpad Blaško, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama-sektor za kulturu nacionalnih manjina Zoltan Kudlik, dok će izložbu otvoriti istoričarka umetnosti Svetlana Mladenov. Tom prilikom će nastupiti „Najt kruzers bend”.

„Pre tačno 60 godina, 1962, sa radom je počela gradska galerijska ustanova, tada pod nazivom Likovni susret – Palić. Od tada do danas, ustanova je promenila nekoliko prostora i nekoliko naziva (danas: Savremena galerija Subotica), ali je njena misija ostala ista: da pažljivo prati, proučava, kolekcioniše i izlaže umetnost svog vremena. Zapravo, njen osnovni zadatak je bio da kroz sve te aktivnosti publici prenosi vrednosti umetnosti koja se stvara danas i da zajedno sa njom traga za novim znanjima”, poručili su u saopštenju.

Kako je navedeno, na početku rada Savremene galerije Subotica ustanovljena je i njena kolekcija, u kojoj su formirane zbirke slikarstva, grafike i crteža, keramike i skulpture, te novih medija, te da se u svim tim zbirkama čuva oko 1.500 umetničkih dela brojnih autora.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.