blank

Jeleni (ne) umiru sami

blank

Kako se dogodilo da pet pasa lutalica “provali” u Zoološki vrt i zakolje ili podavi 11 jelena? Zašto direktor Petar Savić o tome nije obavestio javnost? Da li je Zoološki vrt Gradu Subotici podneo zahtev za nadoknadu štete? Da li je čitavim jednim krdom plaćena cena nespremnosti stranačke politike da se suoči sa posledicama svog uticaja na javni sektor?

Branko M. Žujović

Slučaj lavića nestalih u Zoološkom vrtu pokrenuo je niz pitanja u vezi sa nejasnom sudbinom ostalih životinja u toj ustanovi. Jedan od najočiglednijih primera je, kako uzbunjivači iz Zoološkog vrta navode, veliko krdo jelena lopatara i košuta, te srna i srndaća, koje je poslednjih godina doslovno desetkovano, a da javnost o razlozima iščeznuća krda zvanično nikada nije obaveštena.

Sudeći prema zapisniku Veterinarske inspekcije od 31. marta prošle godine, u noći između 30. i 31. marta u Zoološki vrt je “provalilo” pet pasa lutalica. Psi su, prema slovu inspekcijskog izveštaja, tom prilikom zaklali jedanaest jelena lopatara.

ZAPISNICI VETERINARSKE INSPEKCIJE I KOMUNALNE POLICIJE DOSTUPNI SU OVDE.

Leševe je, prema istom izvoru, 31. marta ujutro pronašao timaritelj. Slučaj je odmah prijavljen veterinarskoj inspekciji i komunalnoj policiji koja je potom pohvatala pse, a veterinsrski inspektor Aleksandar Pižurica Zoološkom vrtu je naložio da leševe jelena upotrebi za ishranu drugih životinja.

U zapisniku komunalne policije, međutim, navedeno je da su jeleni podavljeni.

“Patrola je uočila 11 podavljenih jelena, 6 jelena je podavljeno na kopnu, dok je 5 udavljeno u vodi”, navedeno je u zapisniku komunalne policije.

Budući da je Zoološki vrt gradska ustanova, Subotičani su itekako imali i još uvek imaju pravo da saznaju okolnosti čitavog ovog slučaja koji je Zoološki vrt prećutao. Kako se dogodilo da pet pasa lutalica “provali” u Zoološki vrt i zakolje, odnosno prema slovu izveštaja komunalne policije podavi 11 jelena i zašto direktor Petar Savić o tome, kao ni o nestalim lavićima, nije zvanično obavestio javnost?

Veliko krdo jelena, košuta, srna i srndaća pre desetak godina bilo je impresivno i pamti ga većina Subotičana. Danas tih jedinki skoro da nema u Zoološkom vrtu.

TEKSTOVE O NESTALIM LAVIĆIMA KOJE SMO OBJAVILI PROČITAJTE OVDE.

Naša redakcija je u Vojvodinašumama saznala da je u vreme kada je Zoološkim vrtom rukovodio Bogdan Laban to javno preduzeća u dva navrata kupilo, najpre dvadesetak, a potom sedam ili osam jedinki, ali da je to bio tek mali deo ukupnog palićkog krda.

– Pre šest ili sedam godina, govorim prema sećanju, kupili smo u dva navrata te jedinke. Na Paliću ih je bilo puno, pa su nas molili da otkupimo deo krda. Životinje smo uredno platili po ceni koju je odredio Zoološki vrt. Ta cena nije bila ni previsoka, ali ni jeftina. Kupljene jedinke prevezli smo u Ristovaču. Bila je to najviše četvrtina čitavog krda koje smo na Paliću videli. Nakon toga smo još jednom imali aranžman sa Zoološkim vrtom na Paliću, kada smo besplatno preuzeli šest srna poverenih na čuvanje Zoološkom vrtu – izjavio je za Subotičke.rs Branislav Stankov, izvršni direktor Vojvodinašuma zadužen za lovstvo i ribarstvo.

Ukoliko je velika brojnost krda u međuvremenu postala teret za “poslovanje” Zoološkog vrta, odnosno ako se ta ustanova rešila ovih jedinki zbog toga što nije bila kadra da obezbedi hranu i negu za njih, zašto to javno nije bilo saopšteno, kako bi gradska zajednica reagovala i eventualno pomogla?

Kakva je sudbina ostalih jedinki? Da li je čitavim krdom plaćena cena nespremnosti politike da se suoči sa posledicama svog uticaja na javni sektor?

Javnost je bila došla u situaciju da osluškuje glasine koje dopiru iz Zoološkog vrta i povodi se “javnim tajnama” u vezi sa dosadašnjim radom te ustanove, kojih nije baš tako malo, umesto da do informacija dolazi na način svojstven uređenim gradskim zajednicama.

Na koncu, dolazimo do pitanja odgovornosti.

Da li je interna istraga ikada sprovedena i čija je odgovornost za “provalu” pasa lutalica utvrđena? Da li je Zoološki vrt Gradu Subotici uputio zahtev za nadoknadu štete? Jesu li, na kraju krajeva, jeleni zaklani ili podavljeni?

Deo ovih pitanja, uz zahtev Zoološkom vrtu da nam prosledi informacije o načinu iščeznuća ostatka velikog krda jelena, košuta, srna i srndaća, prosledili smo gradskoj upravi. Zaista je važno da saznamo da li je Zoološki vrt od Grada Subotice ovim povodom zatražio nadoknadu štete i ako nije – zašto nije?

Od bivšeg direktora Petra Savića do sada nismo dobili nikakav odgovor, iako ga ostavka, koju je podneo, ne oslobađa obaveze da javnosti odgovori na pitanja koja se tiču gradskog interesa.

Strpljivo čekamo odgovore.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.