blank

Još nedelju dana za prelazak na e-fiskalizaciju

blank

Još nedelju dana imaju svi obveznici fiskalizacije da pređu na model e-fiskalizacije, a Poreska uprava taj posao radi i danas i u ponedeljak, saopštilo je Ministarstvo finansija, a prenosi Tanjug.

Po Zakonu o fiskalizaciji rok za e-fiskalizaciju ističe 30. aprila.

Novi model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja u fiskalizaciji.

„U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa pomenutim zakonom”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Podseća se da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. „Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za e-fiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti”, ističe Ministarstvo.

Poreska uprava je do sada odobrila 462 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu Poreske uprave nalazi se spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

„Do današnjeg dana ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacija poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo obveznike koji su podneli prijavu i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu, da ga preuzmu u nadležnoj filijali Poreske uprave.

„Za uručenje bezbednosnih elemenata, Poreska uprava radi svakog radnog dana, kao i za vreme Vaskršnjih praznika. Danas, u subotu 23. aprila, kao i u ponedeljak, 25. aprila, od 7.30 do 18 sati”, obavestilo je Ministarstvo.

Do sada po novom sistemu primalo se prosečno dnevno preko tri miliona računa sa QR kodovima, a rekord je bio 21. april, kada je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.

„Ukoliko ste obveznik fiskalizacije, potrebno je da u najkraćem roku ispunite svoju zakonsku obavezu”, poručilo je Ministarstvo finansija.

Politika, Tanjug

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.