blank

Još sedam dana prijava kompanija za program „Moja prva plata”

blank

Poslodavci u Srbiji imaju još sedam dana da konkurišu za program podrške „Moja prva plata” i do 22. septembra oglase radne pozicije na kojima će, uz subvencije države, osposobljavati mlade kandidate za posao uz mogućnost da ih nakon devet meseci obuke prime u radni odnos.

Od početka trećeg ciklusa, 22. avgusta, prijavilo se više od 3.621 kompanije, koje su oglasile 5.839 radnih mesta i traže preko 8.000 kandidata za te pozicije, saopštila je Privredna komora Srbije.

Prijava mladih do 30 godina, sa završenom srednjom školom, visokim obrazovanjem ili na završnoj godini studija koji žele da kroz ovaj program steknu prvo radno iskustvo, počinje 3. oktobra i traje do kraja meseca, prenosi Tanjug.

Novembar je rezervisan za razgovore i povezivanje kandidata s kompanijama, najpre iz privatnog, a potom i iz javnog sektora, a početak obuke očekuje se najkasnije u drugoj polovini decembra.

„Ovo je treći ciklus programa ’Moja prava plata’, kreiran u partnerstvu kompanija, mladih i države. Programom rešavamo problem s kojima su se mladi godinama suočavali, a to je da poslodavci žele da zaposle osobe s radnim iskustvom, jer je proces uvođenja u posao skup i dugotrajan. Zbog toga, država finansira prvih devet meseci njihovog rada, čime su poslodavci visoko motivisani da uključe mlade, koji u velikom broju nakon programa ostaju u radnom odnosu kod tih poslodavaca. Krajnji cilj nam je da nema nijedne mlade osoba na tržištu rada bez radnog iskustva”, ističe Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade Srbije.

Od ukupnog broja mladih uključenih u prvi ciklus programa, 42,2 odsto se zaposlilo u kompanijama u kojima su bili u okviru programa „Moja prva plata”, dok drugi ciklus još traje.

Tokom devet meseci trajanja „Moje prve plate” kandidati sa srednjim obrazovanjem primaće od države novčanu naknadu 25.000 dinara i 30.000 s visokim obrazovanjem.

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.