blank

Jovan Mikić Spartak dobija spomenik u Subotici

blank

Spartak je jedan od simbola Subotice. Većina subotičkih sportskih klubova nosi ime Spartak. Spartak je zapravo bio Jovan Mikić, čije herojstvo u Drugom svetskom ratu je nadvisilo njegove izvanredne sportske uspehe, da bi prateći sudbinu mnogih heroja tog rata bio gotovo zaboravljen. Verovatno bi i bio da nije Spartaka, sportskog društva koje će mu podići spomenik. Ne kao partizanu, već kao sportisti.

Jovan Mikić svoj nadimak dugovao je kako svojim sportskim podvizima, tako i antifašističkoj borbi, gde je na dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu i položio svoj život. Svestrani atletičar, prvi Jugosloven koji je preskočio četrnaest metara, učesnik Olimpijade u Berlinu, bio je vođa subotičkih partizana.

„Mada je on bio poznat i pod nadimkom Bata, i tek u nekom kasnijem periodu njegovog života je postao poznat pod imenom – nadimkom Spartak. Spartak je na neki način simbol. Simbol je i Subotice”, kaže direktor Istorijskog arhiva Subotica Stevan Mačković.

Posmrtni ostaci Jovana Mikića leže u kosturnici na Trgu žrtava fašizma. Po njemu je nazvana ulica uz Železničku stanicu na kojoj je poginuo. Hiljade Subotičana u svom Si-Vi-ju imaju završenu osnovnu školu Jovan Mikić. U dvorištu te škole bila je bista sa njegovim likom. Kao i u slučaju brojnih drugih heroja, te biste, kao ni spomen table, ali ni preduzeća pod njegovim imenom više nema.

„Mi kao grad Subotica ne možemo biti jedno demokratsko društvo i jedan grad sa kojim ćemo se ponositi, jedan grad u kojem ćemo živeti kao ljudi ukoliko zaboravimo ljude koji su poginuli protiv fašizma, smatra Mikloš Nađ Olajoš iz Komunista Subotice.

Ako niste čuli za Jovana Mikića, za Spartak sigurno jeste. Pod imenom Spartak deluju brojni evropski i svetski klubovi, a jedino subotičko sportsko društvo ne nosi ime po antičkom, već po antifašističkom heroju. I upravo je to društvo iniciralo postavljanje spomenika Spartaku. Jovanu Mikiću Spartaku.

„Mislim da je bila, na neki način, naša zajednička sramota što taj čovek nije imao spomenik. I trudili smo se da tu ideju podrže oni koji bi trebalo i dobili smo svesrdnu saradnju grada Subotica i Sportskog saveza i Subotice i Vojvodine koji učestvuju u finansiranju”, rekao je predsednik Sportskog društva Spartak Milan Vučković.

Postavljanje spomenika, koji predstavlja u bronzi izlivenu reprodukciju zaleta Jovana Mikića Spartaka ka rekordu u troskoku u prirodnoj veličini, očekuje se do kraja ove godine.

RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.