blank

Karolj Biro ― gradonačelnik Subotice s početka prošlog veka, u amanet potomcima (VIDEO)

YouTube video

Uspešan si onoliko koliko te ljudi pamte, šta iza sebe ostaviš. Izgleda da za Karolja Biroa, gradonačelnika Subotice s početka prošlog veka, bojazni nema.

Ostao je upisan u subotičku istorijsku arhivu kao neko ko je dao svoj nemerljiv pečat kulturnom i istorijskom gradskom dobru, on je, kao čovek od odluka, zaslužan za sve objekte kojima se Subotica ponosi: od Gradske kuće, Narodnog pozorišza, Sinagoge.

Gradski oci su zbog navedenog, prošle godine rešili da obnove fasadu u kojoj je Biro živeo, a koja je poslednjih nekoliko decenija bila devastirana i opasna po prolaznike.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ulica Braće Radić tako je dobila još jednu specifičnu fasadu u stilu neogotike.

Zaštićeno jezgro grada, na ovaj način sačuvaće deo svog šarma, koji je počeo da „gradi” upravo Karolj Biro, gradonačelnik sa mandatom dugim 16 godina.KArolj Biro Ostaje nada da sve ovo što danas imamo, a čime se dičimo, pokušamo sačuvati za buduće generacije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Moguća kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 18 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti i dalјe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.