blank

Katalin Novak pozvala EU da što pre odluči o priključenju Srbije

blank

Predsednica Mađarske Katalin Novak poručila je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će ta zemlja podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana (ZB) EU i da bi Mađarska volela da se to što pre ostvari.

Novakova je rekla da je sa Vučićem razgovara danas o proširenju EU.

„Mađarska je podržala da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, to je mogućnost, ali ujedno i opasnost. Mogućnost znači da bi možda mogao da se ubrza proces integracije ZB i da urode plodom napori zemlja ZB, u prvom redu Srbije koja je sa ostalim zemljama regiona učinila veoma ozbiljne korake, da bi se približila i odgovorila svim zahtevima EU”, rekla je Novakova, preneo je Tanjug.

Ističe da je EU potrebna Srbija, a ne samo obrnuto.

„Zbog toga ćemo svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja ZB i bilo bi nam drago da se to što pre ostvari”, poručila je Novakova.

Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je danas da srpsko rukovodstvo ima obavezu da vodi brigu o interesima zemlje i građana i da to nije jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije protiv Rusije.

Novak je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na pitanje koliko je Mađarska usamljena u EU kada je u pitanju realni pristup prema sankcijama Rusiji i da li razume stav Srbije o tome, podsetila da ni Moldavija nije uvela sankcije Moskvi.

„Mislim da je pravo jedne suverene zemlje da odluči da li je spremna da uvede sankcije ili ne. Drugo je pitanje ako postanete članica EU da li ćete biti obavezni da uvedete sankcije ili ne”, precizirala je ona, preneo je Tanjug.

Mađarska je, kako je rekla, članica EU i do sada je glasala za sve pakete sankcija, ali je uvek naglašavala da politika sankcija nije svrsishodna.

„Svakako bi trebalo da odredimo kome želimo da nanesemo štetu tim merama. Sankcije treba da imaju efekat na zemlju protiv koje se uvode, a to bi trebalo da bude Rusija. Ali posledice sankcija imaju sve zemlje u Evropi”, objasnila je ona.

Novak je ukazala da cene i inflacija rastu kod onih koji su uveli sankcije, a da ne pogađaju Rusiju.

„Trudili smo se da uvek budemo dosledni u svom stavu. Mađarska u velikoj meri zavisi od ruskih energenata”, dodala je ona.

Politika, foto: printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Moguća kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 18 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti i dalјe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.