blank

Ko je kobac među golubicama? (VIDEO)

YouTube video

Zoran Arsić optužio Jenea Maglaija za hajku na ŽFK “Spartak”. Bivši gradonačelnik odgovara da je Arsić pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Kikindi priznao krivicu i prihvatio primenu principa oportuniteta, uz plaćenu kaznu u iznosu od pedeset hiljada dinara, što nije pomenuo na konferenciji za medije

Branko M. Žujović

Rasprava u lokalnom parlamentu, posvećena usvajanju zaključaka Službe za budžetsku inspekciju za prošlu godinu, detonirala je staru gradsku priču za koju je predsednik Ženskog fudbalskog kluba ”Spartak”, Zoran Arsić, očigledno mislio da je demontirana i uklonjena iz fokusa javnosti, pa je brže-bolje danas, tim povodom, upriličio konferenciju za medije.

Služba za budžetsku inspekciju obustavila je inspekcijsku kontrolu pomenutog kluba, zbog izostanka knjigovodstvene dokumentacije, što opozicioni odbornici, Miroslav Milojević i Jelica Santrač, prošlog četvrtka nisu mogli da ne pomenu.

Arsić tvrdi da su opozicioni odbornici čitali pripremljen tekst

Njihovo izlaganje, u kom su odbornike i javnost podsetili i na zastarele sudske slučajeve koji se tiču pomenutog kluba, bilo je dovoljan povod da predsednik Spartaka, Zoran Arsić, optuži bivšeg gradonačelnika Jenea Maglaija za hajku protiv njegovog kluba, a opozicione odbornike da su čitali unapred pripremljen tekst koji nema puno veze sa istinom.

– Ono što me je začudilo, to je da su se odbornici opozicije javili za reč i očigledno čitali ono što im je neko napisao, ne ulazeći u problematiku samog izveštaja, jer, jednostavno, čovek koji je obrazlagao svoj izveštaj jeste neko ko nije vršio kontrolu ovog sportskog subjekta. Budžetski inspektor, koji je bio na sednici Skupštine grada, uopšte nije vršio kontrolu ovog postupka. Niko nije bio konkretan i precizan. Samo su iščitali ono što im je neko napisao – rekao je Arsić.

“Ne čuvam i ne branim dokumentaciju”

Objašnjavajući nestanak dokumentacije, zbog čega je inspekcijska kontrola njegovog kluba prekinuta nakon više godina, Arsić je rekao da pomenuta dokumentacija jeste nestala, ali da je mogla da nestane samo iz Gradske kuće.

– Ona meni nije dostupna, ja nju ne branim i ne čuvam. Verovatno su sve te službe, finansijska policija, privredni kriminal, tužilaštvo, sudovi, pravobranioci… svi su neku dokumentaciju tamo donosili i kopirali. Nemam pojma. Ne mogu to da nam stave na teret, da smo mi krivi – rekao je Arsić, dodavši da smatra da sadašnji gradonačelnik Stevan Bakić i njegov prethodnik, dr Bogdan Laban, ne snose odgovornost za odnos Grada Subotice prema Ženskom fudbalskom klubu “Spartak”.

“Hteli su da izazovu tektonske poremećaje u klubu, sve do njegovog gašenja…”

Objašnjavajući šta se, prema njegovom viđenju, zaista događalo, počevši od 2011. godine, Arsić je naveo da je Jene Maglai, u vreme dok je bio gradonačelnik, koordinirao napade na klub i sprovodio pravu torturu koju je Spartak, prema Arsićevim rečima, prošao.

– Radilo se o vanrednoj kontroli. Ne redovnoj. Kontrolu je inicirao naš nekadašnji sugrađanin, u dogovoru sa bivšim gradonačelnikom. Radilo se o Rajku Vukojeviću Kinezu koji, na žalost, više nije među nama. On je bio inicijator podnošenja mnogih krivičnih prijava protiv Spartaka, a ovaj pokušaj trebalo je da izazove tektonske poremećaje u klubu, sve do njegovog gašenja, što je bio krajnji cilj – tvrdi Arsić.

Arsić je istakao da su krivične prijave protiv njega i kluba svojevremeno podnosili budžetski inspektor i finansijska policija, zbog zloupotrebe položaja, nenamenskog korišćenja sredstava, falsifikovanja dokumentacije i neplaćenog poreza, ali da je tužen bio i grad koji je spor izgubio.

Blokada trajala 579 dana

Arsić tvrdi je klub gradu vratio sporna novčana sredstva i da je u trenutku kada je lokalna samouprava izdvojila 2,5 miliona dinara njegov klub raspolagao sa 28 miliona pribavljenih iz sopstvenih izvora.

– Klub je 579 dana bio u blokadi. Da li vi znate o čemu ja pričam? Rukovodio sam najboljom sportskom organizacijom 579 dana u uslovima blokade računa koju je držao grad. Grad nam je bio obustavio prevoz. Nismo mogli da odemo na prvenstvenu utakmicu, a prvaci smo države. Potom nisu za nas izdvajali više ništa, a ostali smo prvaci države i osvajači nacionalnog kupa, učesnici Lige šampiona – izjavio je Arsić, ističući da je sam budžetski inspektor, svojevremeno, izjavio da je naloge dobijao od gradonačelnika Maglaija, te da ni privredni kriminal, ni tužilaštvo nisu u poslovanju kluba pronašli ništa sporno.

Prema Arsićevim rečima, Gradsko veće je na kraju poništilo rešenje budžetskog inspektora, što je potvrđeno i u upravnom postupku. Arsić ističe da će deo novca koji budu naplatili sa kamatama dati u humanitarne svrhe.

Podigao 1.200.000 dinara gotovine

Bivši gradonačelnik Jene Maglai za Subotičke.rs kaže da je Zoran Arsić pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Kikindi, gde je njegov predmet bio izmešten, priznao krivicu i da je pristao na primenu principa oportuniteta, plativši pritom kaznu u iznosu od pedeset hiljada dinara, što Arsić nije pomenuo na svojoj konferenciji za medije.

– Koliko me pamćenje služi, utvrđeno je da je Arsić sa računa kluba podigao oko 1.200.000 dinara gotovine, a onda je to pokušao formalno da opravda falsifikovanom dokumentacijom. Sećam se da sam tadašnjem budžetskom inspektoru naložio da stvar istraži i istera do kraja. Krivična prijava je podneta i mi smo je pažljivo ispratili nakon izmeštanja postupka u Kikindu – kaže Maglai.

Milojević: Samo smo citirali izveštaj

Miroslav Milojević, odbornik Pokreta građanske Subotice, za naš portal kaže da su Jelica Santrač i on u subotičkoj skupštini samo citirali ono što nedvosmisleno piše u Godišnjem izveštaju o radu Službe za budžetsku inspekciju, što lako može da se proveri pukim uvidom u taj izveštaj.

– U njemu, između ostalog, piše da je inspekcijska kontrola pomenutog kluba prekinuta, a kao razlog je navedeno da veći deo dokumentacije iz prvobitnog postupka nedostaje. Tu se radi o važnoj knjigovodstvenoj dokumentaciji koja je, ponavljam, nestala. To su ulazni računi i njihova evidencija, knjiga primljenih računa, analitičke kartice dobavljača za obrtna sredstava, izvodi tekućih računa i dnevnici blagajne – kaže Milojević, ponavljajući da se tokom obraćanja u skupštini samo držao zvaničnog izveštaja za koji su glasali i vlast i opozicija.

Želeći da do kraja proveri sve navode, naša redakcija je danas od Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi zvanično zatražila da joj dostavi podatke o tvrdnji Jenea Maglaija da je Zoran Arsić svojevremeno priznao krivicu i pristao na primenu principa oportuniteta, uz plaćanje kazne u iznosu od pedeset hiljada dinara.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.