blank

Ko to truje životinje na Radijalcu?

blank

Ukoliko se pokaže da je zaista upotrebljen kreozan, koji je izuzetno snažan i smronosan otrov, to će značiti da su ugroženi bili i životi ljudi

Grupe i pojedinci koji se bave zaštitom životinja saopštili su juče, posredstvom svojih naloga na društvenim mrežama, da je za sada nepoznata osoba u naselju Radijalac trovala životinje.

Naša sugrađanka, Beatris Vukmanov, kaže da joj je poznanica javila da je na više mesta na Radijalcu viđen žuti otrov, najverovatnije kreozan, pomešan sa salamom.

– Bilo ga je puno, na komadima pice, na velikim komadima salame, po travi… Komšinica i ja smo pokupili komade koje smo uspele da uočimo. Prethodno smo slikale, a potom pozvale komunalnu miliciju i policiju. Napravili su zapisnik, otrov je predat veterinarskoj inspekciji. Posle podne su se meštani organizovali i skupljali otrovane komade u Šumskoj ulici. Zna se za sada da su uginula dva vlasnička psa, iz Šumske i solitera, zatim jedan mladi labradora, star oko 6 meseci, koji je često išao u Šicar da se ogreje, zatim jedna za jedna divna, umiljata, sterilisana tigrasta maca koja je imala svoje hraniteljke i još jedna žuta maca, ali broj ubijenih životinaj je sigurno veći – kaže za Subotičke.rs Beatris Vukmanov.

Trovanje kreozanom se prepoznaje po vrlo povišenoj telesnoj temperaturi žrtve, izraženom dahtanju, ponekad povraćanju. Simptomi su i pojačano lučenje pljuvačke i malaksalost. Ovaj otrov će kod pasa izazivati temperaturu čak i do 42 C, što dovodi i do vrlo brzog smrtnog ishoda.

Na sajtovima koji se bavez zaštitom životinja, kao što je “Petface.net”, može se pročitati da kreozan spada u kategoriju hemijskih sredstava za prskanje voćki.

“Kreozan je vrlo opasan za sve toplokrvne organizme. Trovanje kreozanom pasa dešava se gotovo svakodnevno. Vlasnici i veterinari se sve češće suočavaju sa posledicama koje izaziva trovanje kreozanom. Kumarini, i ostali otrovi namenjeni glodarima više nisu toliko dominanti u slučajevima trovanja pasa. Osim za životinje smrtonosan je i za ljude! Kreozan je praškasta supstanca kojoj se za potrebe bezbednog transporta dodaje voda. Na taj način se dobija emulzija koja ima intenzivnu, gotovo fluorescentnu žutu boju”, navedeno je na sajtu “Petface.net”.

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.