blank

Kolektivnim granskim ugovorom bio bi poboljšan položaj novinara

blank

Ističući značaj kolektivnog granskog ugovora za novinare na nivou grada, predsednica Sindikata novinara Srbije istakla je da postoji veliki broj malih medija koji ne mogu sindikalno da se organizuju, te da bi na ovaj način standardi koji budu usvojeni važili za sve

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa predstavila je danas našoj redakciji planove i ciljeve ove organizacije, ističući značaj granskog kolektivnog ugovora za novinare koji u Srbiji još uvek ne postoji, a kojim bi socio-ekonomski položaj novinara bio znatno poboljšan.

Kako je navela, Sindikat novinara Srbije osnovan je 2002. godine, uz podršku Udruženja novinara Srbije i kolega iz Hrvatske, koji danas zajedno čine jednu mrežu u regionu. Jedini je sindikat iz Srbije koji je član Međunarodne i Evropske federacije novinara.

‒ Sindikat novinara Srbije je učestvovao u izradi medijske strategije, gde je prvi put definisan težak socio-ekonomski položaj novinara i medijskih radnika. Novinari u Srbiji rade u izuzetno teškim uslovima, male su plate, neograničeno radno vreme, veliki zahtevi poslodavaca i u takvim okolnostima često osećaju pritisak vlasnika, koji je često istovetan sa pritiskom poslodavca ‒ poručila je Čabarkapa.

blank

Čabarkapa je najavila da će u utorak biti održana konferencija pod pokroviteljstvom Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga, kojoj će prisustvovati predstavnici svih sindikata u medijima, kao i udruženja i asocijacija.

‒ Pokušavamo da zaštitimo novinare kroz granski kolektivni ugovor, koji u Srbiji ne postoji. U ovom trenutku radimo kampanju „Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva u Srbiji”, jer socio-ekonomski i profesionalni položaj novinara idu jedno sa drugim pod ruku. Tamo gde su novinari uplašeni, gde je veliki strah, korupcija, nema govora o slobodnom novinarstvu ‒ kazala je.

Čabarkapa je, ističući značaj kolektivnog granskog ugovora na nivou grada, navela da postoji veliki broj malih medija koji ne mogu sindikalno da se organizuju, te da bi na ovaj način standardi koji budu usvojeni važili za sve. Kako je navlela, takva je praksa i u Evropi, a konferenciji će, posredstvom „Zuma”, prisustvovati Džeremi Dir, zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara.

‒ Teško je jer su naši sindikati iscepkani, veoma često i sukobljeni, udruženja se isto ne slažu… Ono što pokušavamo jeste da podignemo solidarnost, jer zajedno možemo mnogo da uradimo. Nema potrebe da tražimo od države da nam političari pomažu, mi moramo da budemo dovoljno snažni i jedinstveni da nateramo političare da rade u skladu sa zakonom, to je naš cilj ‒ zaključila je predsednica Sindikata novinara Srbije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu prouzrokovati tegobe kod

Detaljnije »
blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.