blank

Lista RFZO ipak bez subotičkog Centra za vantelesnu oplodnju

blank

Centar je formalno pribavio dozvolu za rad 23. avgusta prošle godine, ali se, kako je naša redakcija otkrila i objavila, ispostavilo da centar uopšte nema stalno zaposlenog embriologa, što je zakonski uslov za rad takvog centra

Sudeći prema obaveštenju Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) od 22. jula ove godine (450-1097/22-2), subotički Centar za vantelesnu oplodnju, koji sada već decenijama pokušava da osnuje i registruje dr Aleksandar Radulović, ipak se ne nalazi se na listi referentnih zdravstvenih ustanova u kojima se obavljaju postupci vantelesne oplodnje.

Na listi RFZO nalazi se šest zdravstvenih ustanova: Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu, Ginekološko-akušerska klinika “Narodnii front” u Beogradu, Ginekološko-akušerska klinika Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, Služba za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice u Valjevu i Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu.

Naš sajt detaljno je izveštavao o pokušajima Opšte bolnice Subotica da na različite načine dođe do dozvole za rad sopstvenog Centra za vantelesnu oplodnju.

Podsetimo, ovaj centar je, premda bez dozvole za rad, svečano bio otvoren 6. febrauara 2020. godine, uoči tadašnjih izbora, nakon kojih je zatvoren, uz obrazloženje da se to čini zbog pandemije koronavirusa, premda nijedna klinika za vantelesnu oplodnju zbog pandemije nije obustavljala rad.

Centar je formalno pribavio dozvolu za rad 23. avgusta prošle godine, ali se, kako je naša redakcija otkrila i objavila, ispostavilo da centar uopšte nema stalno zaposlenog embriologa, što je zakonski uslov za rad takvog centra.

Maja ove godine, Republička stručna komisija za vantelesnu oplodnju nije dala saglasnost za rad subotičkog Centra za vantelesnu oplodnju, zatraživši dopunu ispunjenja uslova.

Uprkos tome, RFZO je istog dana stavio subotički Centar za vatelesnu oplodnju na svoju listu, ali je dva meseca kasnije pomenuti centar sa nje ipak uklonjen.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

3 responses to “Lista RFZO ipak bez subotičkog Centra za vantelesnu oplodnju”

  1. Poštovani gospodine Žujoviću,
    izuzetno cenim vašu požrtvovanost i upornost u cilju otkrivanja istine u ovom mračnom dobu. Ponekad u Vašim ,često Don Kihotovskim, naporima ne proverite do kraja informacije koje dobijete.U slučaju Centra za IVF Subotičke bolnice nije tačan podatak da je Subotica skinuta sa liste RFZOa već dokument na koji se pozivate govori o KOMISIJAMA za IVF, na kojima Subotička bolnica nikad nije ni bila. Subotički centar za IVF je pod ingerencijom komisije u Novom Sadu.
    Smatram da ste previše odgovoran i savestan novinar da bi Vam se ovakvi propusti dešavali.
    Sa poštovanjem,
    Petar Pribić

  2. Poštovani gospodine Pribiću,

    Istini za volju, zbir mojih mana nije baš oskudan. Možda ću jednog dana objaviti opširan esej o njima. Bio bi to ozbiljan čas anatomije ličnih sklonosti i navika kojima neproveravanje informacija, ipak, ne pripada.
    Prinuđen sam ovom prilikom da opovrgnem neka od Vaših opažanja i tvrdnji iznetih na stranicama našeg sajta, u vezi sa osnivanjem Centra za vantelesnu oplodnju u Subotici.
    Sve što sam objavio o sada već decenijskim pokušajima osnivanja pomenutog centra, zasnovano je na dokumentima do kojih sam uspeo da dođem i pisanih odgovora nadležnih ustanova i institucija iz Beograda.
    Subotička bolnica i pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo nikada mi nisu odgovorili ni na jedno novinarsko pitanje. Ta okolnost nije doprinosila ukupnom kapacitetu proverljivosti informacija u vezi sa subotičkom bolnicom, ali govori o njenom bivšem rukovodstvu i pomenutom sekretarijatu koje bi Miguel de Servantes, kog ovde ne pominjem slučajno, da je u prilici, teško opisao kao normalne društvene pojave.
    Bivše rukovodstvo bolnice računalo je da ću, pre ili kasnije, istražujući u mrklom mraku informativne blokade negde zapeti, saplesti se i pasti. To je oprobana taktika diskreditacije upornim institucionalnim ćutanjem, ali to se na kraju ipak nije dogodilo.
    Nije ovdašnja bolnica jedina ustanova koja je tome pribegavala onda kada nije bila spremna da se suoči sa vlastitom stvarnošću i javnosti pruži odgovore na zaista važna pitanja. Novinari koji zaista pokušavaju da rade svoj posoa često se sreću sa ovakvom taktikom izvrdavanja.
    Ćuteći kao zaliveni, rukovodioci bolnice čekali su u hladovini svojih mandata i privilegija da napravim bilo kakvu grešku u koracima, podnosili krivične prijave protiv mene koje su potom odbacivane i bavili se svojim spletkama, ljubavnicama i koristima. Ipak, u sada već bivšem rukovodstvu bolnice bilo je dovoljno lekara koji su mi informacije prosleđivali krišom, dezinfikujući svoju savest pridvorskih luda.
    To su okolnosti u kojima sam, ipak, otkrio da je politički analitičar Branko Radun bezmalo bio Vaš kolega, fiktivno zaposlen u subotičkoj bolnici, kao i niz drugih, po subotičku bolnicu kao javnu ustanovu, nimalo slavnih činjenica.
    Što se tiče Vaših navoda o Centru za vantelesnu oplodnju i moje, navodne, objave neproverenih informacija, stvari stoje ovako:
    Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici nije trebalo da se nađe na listi Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja 5. maja ove godine, jer Republička stručna komisija istog dana nije dala saglasnost za to, već je tražila dostavljanje dokumentacije o ispunjenim uslovima prema važećem zakonu i Pravilniku o vantelesnoj oplodnji.
    Sudeći prema dopisu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja od 5. maja ove godine (180-704/22), Opšta bolnica Subotica je sa subotičkom filijalom RFZO zaključila aneks ugovora, na osnovu kojeg je trebalo da otpočne biomedicinki potpomognuto oplođenje u subotičkoj bolnici, ali ipak nije.
    Od Republičke stručne komisije 14. juna 2022. godine dobio sam dopis u kojem je navedeno da je Republički fond zdravstvenog osiguranja 29. aprila 2022. godine od Republičke stručne komisije tražio stručno mišljenje o tome da li u ovdašnjoj bolnici može da bude formirana stručna komisija za vantelesnu oplodnju. Nakon toga izmenjena su akta Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Subotička bolnica našla se na zvaničnoj listi ustanova u kojima se radi vantelesna oplodnja.
    U istom dopisu, međutim, navedeno je da je Republička stručna komisija za vantelesnu oplodnju obavestila Republički fond zdravstvenog osiguranja da ne daje saglasnost, dok ne dobije kompletnu dokumentaciju.
    Nakon toga, Republički fond zdravstvenog osiguranja 22. jula 2022. godine objavio je novu listu svih državnih medicinskih ustanova u kojima se radi vantelesna oplodnja i koje imaju svoju komisiju koja obavlja stručnu proveru dokumentacije pacijenata. Na toj listi nema Subotice i to sam objavio. Objavio sam i odgovor koji sam dobio od Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju.
    Tražiću u sledećem koraku da mi Republička stručna komisija dostavi kompletnu dokumentaciju, kako bi javnost mogla da vidi jesu li zaista ispunjeni uslovi za osnivanje Centra za vantelesnu oplodnju u Subotici, odnosno da ovdašnja bolnica ima najmanje jednog stalno zaposlenog licenciranog embriologa i da li je dr Aleksandar Radulović zaista samostalno uradio najmanje 100 samostalnih postupaka vantelesne oplodnje, kao i da li je drugi prijavljeni lekar, dr Bojan Mrđanov, zaista samostalno uradio 300 postupaka vantelesne oplodnje.
    Biće to moja sledeća objava, kako bi Subotičani, koji zaslužuju da imaju Centar za vantelesnu oplodnju, saznali na koji je način taj centar do sada bio osnivan i namerava li novo rukovodstvo da u pokušaje osnivanja tog centra uvede zakonom propisani red, umesto dosadašnje upotrebe političkog štapa i kadrovskog kanapa.
    Na kraju ovog odgovora, želim da Vam skrenem pažnju na još jednu važnu okolnost.
    Don Kihota kao stilski motiv uglavnom potežu oni koji nisu pročitali ni slovo od Miguela de Servantesa. Da jesu, to u većini slučajeva ne bi činili.
    Posao novinara je da u svim okolnostima beskomprmisno traga za istinom i ne ćuti, kao što je obaveza lekara da svakoga leči u svim okolnostima i po mogućnosti bude makar malo više od Sanča Panse.
    Hoću da kažem da moj skromni novinarski rad nije donkihotovski, kako Vi olako navodite, jer u suprotnom uopšte ne bi bio ni novinarski, ni rad.

    S poštovanjem,
    Branko M. Žujović

  3. Mozemo ocekivati jos vise napada iz bolnice na novinare, ekipa ce biti pojacana gradskim poslusnicima, jer se ne sme dozvoliti kritika rezima. Nadam se da ce novinari istrajati u svom teskom poslu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.