blank

Lutalice su i same uplašene, ali je dovoljno da jedan pas iz čopora bude agresivan… (VIDEO)

blank

Veliki broj pasa lutalica na ulicama širom grada predstavljaju problem ne samo u Subotici već i u celoj zemlji. Kako (ne) treba reagovati kada nam dođu u susret, za Subotičke.rs govorio je dr Slobodan Stevanov iz Veterinarske stanice „Panvet‟.

Dr Stevanov je ukazao na veliki problem životinja na ulicama, ali je isto tako upozorio da su te životinje najčešće uplašene. Kako navodi, dovoljno je da jedan pas iz čopora bude agresivan, a ostali će ga pratiti.

– Pas na ulici, životinja koja je na ulici, uglavnom je uplašena životinja. Ona će retko sama od sebe napasti čoveka ako nečim nije izazvana. Dovoljno je da oseti da se čovek plaši, da ga gleda, pravi određene pokrete… Savet ljudima koji se plaše životinja jeste da ih samo zaobiđu. Ne treba ići blizu njih, ne treba ih gledati, niti ih na bilo kakav način izazivati. Naročito ne bi trebalo vikati, pretiti, dizati štapove, batine i kišobrane na njih – savetovao je dr Stevanov.

Stevanov ističe da problem pasa lutalica treba sistematski rešavati, na nivou države.

– Ovaj problem nažalost ne može da bude rešen na ovaj način kako se to sada radi. Sterilizacija jeste jedan od načina da populacija uličnih pasa bude smanjena, ali je taj proces spor. Trebaće nam nekoliko godina da bi sadašnje sterilizacije postigle efekat smanjenja populacije životinja na ulici – poručio je veterinar.

On je ukazao na još jedan problem koji se tiče velikog broja neobeleženih životinja koje su u privatnom vlasništvu.

– Ljudi puste svoje pse da slobodno šetaju ulicama, a to je zabranjeno. Takvi psi mogu da nestanu, da odu za čoporom. Dešavaju se parenja, koćenja na ulici, veliki je broj štenadi, pa ni organizacije koje se bave spasavanjem tih životinja ni gradski azil ne mogu da pokupe sve te pse.

Dr Stevanov je ovom prilikom izjavio da jučerašnji slučaj kada je čopor pasa napao sugrađanku nije usamljen, te da se takve stvari nažalost svakodnevno dešavaju u Srbiji. Poručio je da bi obeležavanje, sterilizacija i zatvaranje tih životinja moglo da bude jedno od rešenja kako se ovakve stvari ne bi ponavljale.

YouTube video

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.