blank

Malagurski među potpisnicima apela za jedinstven nastup demokratskih, državotvornih i nacionalno odgovornih snaga u cilju sprečavanja promena Ustava

blank

Režiser Boris Malagurski je među potpisnicima apela za jedinstven i organizovan nastup demokratskih, državotvornih i nacionalno odgovornih snaga u cilju, kako je navedeno, sprečavanja promena Ustava.

“Mi, bivši narodni poslanici, intelektualci i javne ličnosti, različitih generacija i političkih opredeljenja, želimo da upozorimo na pogubnost aktuelne političke polarizacije koja preti da se izlije u nekontrolisano nasilje i sukobe. Odgovornost za takvo stanje nesumnjivo leži na vlasti i predsedniku države koji godinama i sistematski podstiču netoleranciju, govor mržnje i progon svakog kritičkog mišljenja.

Takvoj atmosferi dodatno doprinose brojne neustavne i netransparentne odluke i potezi, počev od tzv. Briselskog i Vašingtonskog sporazuma o Kosovu i Metohiji, do Beograda na vodi, ugovora sa kompanijom Rio Tinto i najnovijih zakona o eksproprijaciji i referendumu, a koji na različite načine urušavaju kako suverenitet zemlje, tako i opstanak budućih generacija.

U tom se kontekstu, kao posebno opasan – u smislu negativnog presedana – nameće najavljeni referendum o promeni Ustava, zakazan za 16. januar 2022. godine, za koji, po našem dubokom uverenju, nema nikakve preke potrebe, a pogotovo ne razloga za hitnost. A da i ne govorimo da se ovako ishitreno referendumsko izjašnjavanje može posmatrati i kao neka vrsta probne vežbe, odnosno uvoda u sličnu operaciju u kojoj će meta biti ustavna preambula o Kosovu i Metohiji kao neotuđivom delu teritorije Srbije, ili neki drugi vitalni delovi najvišeg državnog akta.

Usled svega navedenog, smatramo neophodnim organizovan i jedinstven nastup SVIH odgovornih državotvornih, demokratskih i nacionalnih snaga, pokreta i pojedinaca u cilju sprečavanja najavljenih promena ustava.

Đorđe Vukadinović, NSPM

general Sreto Malinović

Srđan Škoro, novinar

Vladimir Terzić, advokat

Vladimir Gajić, advokat

dr Goran Đorđević, advokat

dr Aleksandar Dikić, novinar

Boris Malagurski, režiser

prof. dr Saša Đikić. ekolog

Dušan Tufegčić, „Buđenje“

Marinko Vučinić, publicista

Miroslav Samardžić, politikolog

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.