blank

Mame preduzetnice u sledećoj godini izjednačene sa zaposlenima?

Ustavni sud je pre nekoliko dana doneo odluku da se obori član 17 stav 4 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se uređuje isplata naknade za rođenje deteta po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova.

blank
Foto: Piksabej

Predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura u razgovoru za Biznis.rs kaže da se taj deo zakona odnosi na žene koje samostalno obavljaju delatnost, žene na fleksibilnim ugovorima i na poljoprivredne osiguranice, i to u pogledu dužine trajanja isplate nadoknade tokom odsustva sa posla nakon porođaja.

Sagovornica portala Biznis.rs ističe da svi pregovori između udruženja “Mame su zakon” i nadležnog ili nadležnih ministarstava idu u pravcu potpunog suzbijanja diskriminacije trudnica i majki preduzetnica, a to u praksi znači da se njihova prava moraju izjednačiti sa pravima onih žena koje su zaposlene kod poslodavca.

Podsetimo, Zakon o zdravstvenom osiguranju obavezuje preduzetnice da tokom trudničkog odsustva zatvore preduzetničku agenciju ukoliko žele pravo na punu naknadu. U slučaju da ne zatvore agenciju njihova naknada će biti umanjena za 50 odsto. Na taj način je ugrožen opstanak poslovanja preduzetnica.

Jedan od zahteva je i da mame preduzetnice mogu da prenesu odsustvo sa rada radi nege deteta na partnera.

Zakonom o radu partnerima zaposlenih majki se garantuje pravo prenosa odsustva radi nege deteta. Iako je po prirodi stvari mamama preduzetnicama ovo pravo potrebnije, one su ostale uskraćene. Na taj način su mame preduzetnice onemogućene da sa partnerima organizuju brigu o detetu.

Promena važna za nezaposlene, ali i majke koje imaju više od četvoro dece

Tatjana Macura iz udruženja “Mame su Zakon” kaže da je sam Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom menjan nekoliko puta, ali je ostalo još mnogo toga što nije rešeno – pored porodilja preduzetnica, tu su i nezaposlene majke, majke koje su zaposlene pod fleksibilnim ugovorima, grupe koje će i pored izmena uslovljenih odlukama Ustavnog suda i dalje dobijati naknade tokom porodiljskog i nege deteta manje od republičkog minimalca, kao i majke koje su rodile više od četvoro dece, a koje ovaj zakon ne prepoznaje.

Biznis.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 6 stepeni Celzijusa. Nepovolјna biometeorološka situacija za hronično oboleleosetlјive

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.