blank

Međunarodni skup vinskih viteških redova

blank

Vinski viteški red „Sveti Trifun” iz Bajmoka po četvrti put organizuje Međunarodni skup vinskih viteških redova. U subotu će susret prvi put biti održan u Subotici, dok je prethodne tri godine održavan u Bajmoku.

Kako su naveli veliki majstor Vinskog viteškog reda „Sveti Trifun” Karolj Molnar i kancelar Branko Petrović, u subotu očekuju više od dvadeset vinskih viteških redova, koji će u odorama i sa svojim zastavama doći iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vinski vitezovi će se toga dana okupiti u Bajmoku, da bi u 15 časova došli ispred Gradske kuće. U blizini Spomenika risaru biće postavljeno petnaest stolova sa vinom, rakijom, medom i sirom, te će sugrađani moći da ih isprobaju. U 16 časova će gradonačelnik Stevan Bakić svečano otvoriti manifestaciju na velikoj bini u centru grada, dok će u 17 biti primljeni novi vitezovi u vinski red. Oni će zatim posetiti Gradsku kuću, a potom se vratiti u Bajmok, gde ih očekuje večera i proslava.

blank

‒ Vinogradarstvom i vinom ne može da se bavi onaj ko ne oseća prema tome veliku ljubav. Čar susreta je u tome što svi mi donesemo svoje vino koje proizvodimo, pa se konsultujemo jedni sa drugima. Na primer, nas stotinu pravi crveno vino, a ta vina budu različita. Samo industrijska vina mogu da budu ista, a mi propagiramo domaća vina koja su zdrava i koja su sve popularnija u svetu ‒ poručio je Petrović.

Osim promocije vinogradartsva i vinske kulture, manifestacija će, kao i prošle godine, imati humanitarni karakter. Kako je naveo Molnar, prošle godine su sredstva sakupljana za malog Bajmočanina Olivera Pal Gajodija, dok će se ove godine novac prikupljati za Vanju Malović i Boška Gugletu, koji takođe boluju od spinalne mišićne atrofije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.