blank

Međunarodni dan ružičastih majica obeležen u OŠ “Jovan Mikić”

Međunarodni dan ružistastih majica se obeležava širom sveta poslednje srede u februaru.

blank
Foto: Subotičke.rs

Te 2007. godine dečak se pojavio u školi u ružičastoj majici, bio ismevan, ali zahvaljujući svojim drugarima koji su se sutradan pojavili u roze majicama i dali podršku, ovaj dan obeležava se kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osnovna škola “Jovan Mikić” danas je bila u znaku ružičaste boje, koja je ovoga puta predstavljala podršku svima koji su se susreli sa nasiljem, ali i svojevrstan apel da je nasilje potrebno izolovati, prekinuti i konstantnom edukacijom raditi na tome da se zaustavi bilo gde da se dešava.

U organizaciji ove subotičke škole, Dan protiv vršnjačkog nasilja obeležen je pesmom i igrom, u kojima su učestvovale i druge osnovne škole.

blank
Foto: Subotičke.rs

“Moto ovogodišnje manifestacije je – Slušam tuđim ušima, gledam tuđim očima, osećam srcem svoga druga. Sa ovim dobrim porukama stiglo je mnogo likovnih, literarnih radova, a najbolji će biti simbolično nagrađeni. Važno je da se svi međusobni konflikti rešavaju empatično, sa razmevanjem i bez upotrebe nasilja, psihičkog ili fizičkog. Cilj je da se suzbije vršnjačko nasilje kog ima mnogo u društvu. Đaci uče mnogo iz ovakvih manifestacija, ima ovo dobar efekat, a ovo je samo jedna od aktivnosti koja se radi u cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja”, istakla je Marija Milodanović, direktorka Osnovne škole “Jovan Mikić”.

Jana Vujović je član đačkog parlamenta i kao učenica koja pohađa ovu školu mišljenja je da nasilje treba prijaviti, bilo gde da se dešava – u školi, kući, na ulici. Svako odrastao je dužan da pomogne, a kako sama kaže, nikada nije bila žrtva nasilja, ali zna vršnjake koji to jesu.

Svako nasilje rađa još nasilja, a da bi se zaustavilo, potrebno je prepoznati na vreme znakove nasilja, razgovarati i biti podrška onima koji su bilo kakav vid nasilja osetili na sebi.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Saopštenje NGG Subotica

Saopštenje NGG Subotica – NAŠ GRAD! prenosimo u celosti: “NGG Subotica uputila je Zahtev čelnicima grada, gradonačelniku Stevanu Bakiću, predsedniku Skupštine grada Balintu Pastoru, načelniku

Detaljnije »
blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.