blank

Može i bez stranih kredita!

blank

Subotičke Dveri saopštile su da je u Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2022. godinu, o kojem će se, pod 4. tačkom dnevnog reda, razgovarati tokom zasedanja gradske skupštine 3. februara, najveći iznos odvojen za podršku radu Regionalne deponije koja još zvanično nije ni počela da radi, a za nju se izdvaja 97 miliona dinara.

Dveri ističu da od početka ukazuju na nerentabilnost pomenute deponije, a to se, kako je u saopštenju navedeno, veoma dobro vidi poslednjih godina, jer se za njeno funkcionosanje izdvajaju ogromna sredstva iz gradskog budžeta, poslednjih godina oko 100 miliona dinara godišnje.

To je, kako Dveri ističu, frapantan podatak za bilo koju vlast, ali ne i za ovu koja sa tim i takvim dotacijama i finansijskim podrškama drži koaliciju SNS-a i SVM-a na okupu. Dveri naglašavaju da gradska vlast nije prepoznala goruće ekološke probleme i smislila aktivnosti i izdvojila finansijska sredstva za njihovo rešavanje.

“Od predviđenih 14 programskih aktivnosti, ni jedna se ne odnosi na sprečavanje seče šume od strane izvođača radova JP ‘Vojvodinašume’ na Tresetištu. Javno preduzeće ‘Palić Ludaš’, koje upravlja tim područjem, nije ni samo predložilo programske aktivnosti kojima bi se podigao nivo zaštite šume i šumskog bogatstva koje se nalazi u subotičkim šumama”, navode Dveri.

 Ovaj pokret ističe da, kako je navedeno, samo Subotičane interesuje opstanak šume, a ne i one koji vode grad. 

“Zar je moguće da se većina aktivnosti svodi na monitoring  i edukativne aktivnosti, a veoma malo na konkretne poteze? Grad bi trebalo da izradi sveobuhvatnu studiju, viziju koju oni nemaju, da Subotica svoje šume proglasi šumama od značaja za građane i Grad Suboticu. Da se konkretne mere preduzimaju na zaštiti zagađenja vazduha, vode i zemljišta, a ne samo monitoring. Da Grad Subotica donese plan zaštite od buke, koji je bio u obavezi da donese, ali nažalost i dalje nema sluha za taj problem. Da grad podrži projekte podizanja zaštite životne sredine na viši nivo, kao što je projekat jedne mađarske NVO koji ima za cilj ima povezivanje Dunava sa postojećom kanalskom mrežom, sa Kirešom, Ludašom, Palićem i na kraju Tisom. Time bi se osigurala kvalitetnija kanalska mreža, dotok čistije vode u Palić, Ludaš i opstanak borova u Subotičkoj šumi”, navedeno je u saopštenju.

“Kakvi su planovi u vezi sa mapiranjem zelenih površina i svakog drveta u gradu? Kakav je odnos prema velikim zagađivačima životne sredine, a mnoge veće kompanije upravo to rade bez ikakvih sankcija, jer su prosto u dosluhu sa vlašću. Šta je sa deponijom ‘Aleksandrovačka bara’? Sanacija treba da se uradi, jer predstavlja veliki, ako ne i najveći ekološki problem u gradu. Umesto sufinansiranja regionalne deponije, grad bi trebalo da u petogodišnjem planu sanacije izdvoji sumu namenjenu regionalnoj deponiji. Tada bi, posle pet ili najkasnije šest godina, imali saniranu deponiju. Međutim, vlast ima drugu nameru. Uzeće kredit pod tobože povoljnim uslovima, a dotacijama regionalnoj deponiji čuvati mir u koaliciji SNS – SVM”, kaže se u saopštenju.

“Da u Subotici postoji prava Skupština, koja zastupa probleme svojih građana, ovakav program od 14 tačaka bi bio odbačen, bez obzira što je saglasnost dala ministarka životne sredine Irena Vujović”, smatraju u Dverima.

“Odbornike Skupštine grada Subotice ne interesuje ni čista ni zdrava životna sredina već isključivo da li će se  i u narednom mandatu smestiti u dobru fotelju u nekom od javnih preduzeća.

Njih ne interesuje saniranje gradske deponije ako nema kredita, jer oslanjanje ove vlasti na kredite i kreditne linije je sve što znaju. Gde su tu sopstveni resursi, pamet sa kojom se toliko hvalimo?

Kad bi imali želju da nešto dobro naprave za ovaj grad tada bi se hitno promenili menadžment  regionalne deponije, da se profesionalci bave tim poslom, a ne stranačke kolege iz SVM-a. Poslovanje bi trebalo da bude takvo da ne iziskuje stalnu pomoć od grada, već da preduzeće kroz reciklažne poslove popravi stanje životne sredine i istovremeno posluje pozitivno. Tada bi se moglo prionuti na posao sanacije gradske deponije i rešiti najveći problem  zagađenja životne sredine u gradu”, tvrde subotičke Dveri.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.