blank

Može li IT sektor od Subotice da napravi lepše mesto za život?

blank

Inicijativama vlasnici ovih kompanija žele da predstave Suboticu kao idealno mesto za život i rad u ovom sektoru, u kojem su najvažniji resurs – ljudi. IT-jevci imaju iznadprosečne plate, za njima vlada velika potražnja, a samo u Subotici ih ima više od hiljadu, ne računajući frilensere.

Prosečna plata programera i do tri puta viša od prosečne plate u Srbiji, pokazuje poslednje istraživanje. Ovo je oblast gde gotovo nema nezaposlenih, a stručnjaci biraju gde će da rade, i po pitanju firme, i po pitanju grada. Jedan od najrazvijenijih centara jeste Subotica.

„IT karakteriše, za razliku od nekih drugih grana to što je za ulaganje i razvoj IT-ja prvenstveno potrebno znanje. Znači nisko-kapitalno intenzivno, ali visoko intenzivno po pitanju znanja koje može da se stekne. A mi jesmo promućuran narod i mnogi ljudi su u prethodnoj deceniji iskoristili da se razviju u oblasti IT-ja i digitalnog poslovanja, pogotovo što tražnja za tim uslugama izuzetno velika i na domaćem, a pogotovo na svetskom tržištu”, smatra jedan od osnivača Infostuda Branimir Gajić.

IT-jevci žele da Suboticu predstave i od nje stvore idealno mesto za rad u ovoj oblasti, kako bi zadržali postojeće i privukli nove kadrove. Ni previše velika, ni previše mala, dovoljno blizu velikih centara sa kojima je dobro povezana, a opet dovoljno udaljena od urbanih džungli, Subotica je idealna za dobru harmoniju poslovnog i privatnog života. I neretko je biraju i stranci za novu stranicu u životu, što je u skladu sa zapadnim trendovima.

„Profesionalci u svojim srednjim godinama, IT stručnjaci koji mogu da rade na daljinu, iz manjih mesta, u velikoj meri se opredeljuju da napuste, na primer, Stokholm i da se odsele u gradiće poput Subotice koji su sto-dvesta kilometara udaljeni od velikih centara i tamo da razvijaju svoj karijerni i porodični život, u boljim uslovima za život i rad”, navodi on.

Kao dokaz tvrdnji da, za razliku od brojnih drugih privrednih grana, veći grad ne znači veće mogućnosti, već je digitalizacija donela jednake mogućnosti za sve, gde god da se nalaze.

RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.