blank

Muharem: Da bi ljudi ostali u Maloj Bosni, treba da imaju osnovne uslove za život (VIDEO)

blank

Mi kao meštani ne možemo očekivati da će nam neko drugi rešiti probleme. Mi smo navikli da postoji neko na visini ko je zadužen za rešavanje istih. Mi sami treba da budemo složni, da znamo šta hoćemo i da to zajedno i iznesemo…

Dragan Muharem, župnik Crkve Presvetog Trojstva u Maloj Bosni, naveo je za Subotičke.rs da već devet godina obavlja službu u ovom selu, te da se u tom periodu upoznao sa problemima sa kojima se meštani susreću, a koji nisu samo duhovne prirode. Meštane Male Bosne muče infrastrukturni problemi, pijaća voda, kanalizacija, kao i nedostatak pošte i ambulante. To su, kako je naveo, stvari koje ljudima osiguravaju normalan život.

‒ Te stvari znaju svi, od onih koji se sa tim susreću svakog dana do onih koji o tome odlučuju i mogu to promeniti. To pitanje nam visi nad glavama godinama kao Damoklov mač. Uvek postoje neki koji su prioritetni, koji su bolji i veći, a tek onda smo mi ostali, na marginama. Valjda ćemo i mi doći na red. Pitanje je kad će se nešto pokrenuti, kad ćemo doći na neku listu prioriteta – saopštio je Muharem.

Naveo je da je, posmatrajući društvo, primetio da je selo ostalo sa strane usled promena i reformi koje su doživela tranzicijska društva.

‒ Smatramo da je urbanizacija naseljavanje gradova i ulaganje u grad, a onda kad prolazite pojedinim delovima grada vidite koliko se stvaraju gužve u saobraćaju, a sela se napuštaju… Mala Bosna je veoma povoljno smeštena, na glavnom je putu i za svega nekoliko minuta možete stići do Industrijske zone, koja, na primer, ima i vodovod i kanalizaciju ‒ naveo je.

blank

Naglasio je da u Maloj Bosni nije primećeno veliko osipanje stanovništva, kao što je to slučaj u drugim mestima oko Subotice.

‒ Stanovništvo ostaje tu, iz tog razloga što je jednostavno doći do grada i do radnog mesta. Nema nijednog semafora, lako se stiže do odredišta i to je ono što sigurno zadržava meštane ovde. Čak se grade i dve nove kuće, dva salaša. Imaćemo dve nove porodice koje će tu stanovati – naveo je župnik.

Poručio je da u selu ima života, ima potencijala i ima razloga da tim ljudima bude omogućena bolja budućnost.

‒ Moramo početi sa tim nekim osnovnim stvarima kao što su voda, kanalizacija, plin… Za sad u selu dobro funkcioniše osnovna škola, takozvani gerontološki centar gde se okupljaju stariji meštani i crkva. Imamo i fudbalski klub koji takođe muku muči sa svojim prostorijama i potrebna im je pomoć kako bi mogli da okupljaju mlađe generacije – naglasio je Muharem.

blank

‒ Videli smo za vreme korone koliko je značajno imati dvorište, da imamo gde da izađemo. Onda smo uvideli šta znači biti u stanu, zatvoren na sedmom spratu. Tek u takvim situacijama vidimo šta znači biti na selu i ulagati u selo. Selo je u zapadnim zemljama pojam, ulaže se u seoski turizam, a mi još treba da dođemo do toga – poručio je.

Ipak, kako je naveo, ne možemo čekati da neko drugi rešava naše probleme.

‒ Moram napomenuti da ni mi kao meštani ne možemo očekivati da će nam neko drugi rešiti probleme. Mi smo navikli da postoji neko na visini ko je zadužen za rešavanje istih. Mi sami treba da budemo složni, da znamo šta hoćemo i da to zajedno i iznesemo – poručio je.

U anketi koju smo sproveli među meštanima Male Bosne, ovo selo je jedno od prvih prigradskih naselja koje je dobilo gradsku vodu. Međutim, ono na šta se većina požalila jeste nedostatak kanalizacije i mnogobrojni problemi koje stvaraju septičke jame.

Meštani su naveli da piju vodu iz česme, ali da ne znaju kakve će to posledice ostaviti na njihovo zdravlje. Neki su se požalili na žutilo, neki na neprijatan miris, što je, kako kažu, posledica starih azbestnih cevi.

Upkos tome, kako kažu, kvalitet vode u seoskoj školi se redovno kontrolište, sanitarna inspekcija uzima uzorke koji ukazuju na to da je kvalitet vode dobar.

Kako smo saznali, usled nestanka struje, u Maloj Bosni nestane i vode, što često predstavlja veliki problem ne samo domaćinstvima, već i školi, poljoprivrednim gazdinstvima i slično.

Kanalizacija jeste ono što ih najviše muči, ali su svesni da za nju još ne postoje tehnički uslovi i da je to ogromna investicija.

blank

Vinko Stantić, predsednik Mesne zajednice Mala Bosna, svojevremeno je za naš portal izjavio da su prošle godine pred početak epidemije poslali zahtev Evropskom fondu za razvoj sela, u nadi da će problemi sa vodom biti rešeni. Međutim, kako je naveo, taj dokument je i dalje netaknut…

YouTube video

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sportska dešavanja za vikend

Program sportskih dešavanja za vikend: Petak: -Muški fudbal: Superliga, TSC – Voždovac, 18 časova. Pročitaj još Džudisti Spartaka na “Trofeju Beograda” Rukometaši poraženi u Crvenki

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 23 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu imati povolјan uticaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.