blank

MUP odbio žalbu, organizatori „Evroprajda“ idu na sud

blank

Žalba koju su organizatori „Evroprajda“ juče uložili na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani takoyvane parade ponosa, odbijena je, potvrdio je koordinator „Evroprajda“ Goran Miletić.

Jedan od organizatora “Evroprajda 2022” Goran Miletić rekao je večeras da je od MUP-a stiglo drugostepeno rešenje kojim policija zabranjuje rutu šetnje koju su pripadnici LBGT prijavili za subotu 17. septembar i da će se žaliti Upravnom sudu.

On je rekao za Tanjug da je rešenje stiglo pola sata pre završetka roka od 24 časa, u kome se kako kaže, pobijaju navodi zbog kojih su se LGBTQ žalili, a među kojima je tvrdnja da će postojati međusobni sukobi sa protivnicima Evroprajda.

„To je potpuno neverovatno, budući da smo mi mirni građani. Nikada se nismo ni sa kim sukobljavali kada smo imali “Beogradprajd”, nikoga ne napadamo i ni u kakve sukobe ne ulazimo, poručio je Miletić.

Miletić je naveo da je MUP u rešenju naveo da je potpuno irelevatntno da li neko napada LGBT zajednicu ili da su oni mirni, već da MUP može da zabrani skup, što je kako kaže Miletić, suprotno sa pravilima Suda za ljudska prava.

„Mi koristimo pravne mehanizme i naredni korak je da ćemo se odmah žaliti Upravnom sudu, što pre to bude moguće”, rekao je Miletić i dodao da ta zajednica poštuje zakon, ali i da sa druge strane očekuje da se njihova ljudska i ustavna prava u potpunosti poštuju.

Miletić je izrazio očekivanja da će Upravni sud u roku od 24 sata doneti jasnu odluku koljom se, ističe Miletić, odluka MUP-a ponistava.

„Ukoliko se to ne desi videćemo šta su nam sledeće opcije, ali mi očekujemo da se svi okupimpo i šetamo kako je planirano 17. septembra”, porucio je Miletić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da je na osnovu zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom doneo rešenje da ne dozvoli šetnju učesnika evroprajda, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „Antiglobalista” u subotu.

Politika, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu prouzrokovati tegobe kod

Detaljnije »
blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.