blank

Na devet objekata javne namene biće postavljeni solarni paneli

blank

Međunarodni dan energetske efikasnosti danas je obeležen i u Subotici, u Velikoj većnici Gradske kuće, kada je održana konferencija u okviru projekta „Energy efficient public power“. Partneri na ovom projektu su Opština Satnica Đakovačka iz Republike Hrvatske i Grad Subotica.

Projekat je zasnovan na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike.

blank
dav

Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, obratio se medijima uoči konferencije i najavio da će se partneri iz Satnice Đakovačke na konferenciju uključiti onlajn, zbog trenutne epidemiološke situacije.

‒ Ovakvi projekti su od velikog značaja za naš grad. Raduje me što se suštinski realizuju, s obzirom na otežane uslove života i rada, kao posledica pandemije virusa kovid 19. Posebnu težinu imaju zato što, sem konkretnih unapređenja kvaliteta života naših građana, imaju i podizanje nivoa svesti o potrebi zaštite životne sredine ‒ naveo je Samardžić.

blank
dav

Projekt-menadžer Božidarka Golubović izjavila je da se danas u svetu obeležava Međunarodni dan energetske efikasnosti, koji je, zahvaljujući projektu „Energy efficient public power–E2P2“, doveden i u naš grad.

‒ Vodeći partner na ovom projektu je Opština Satnica Đakovačka. Implementacija samog projekta počela je 15. decembra 2019, a završava se 14. decembra 2021. godine. Budžet ovog projekta je zaista impozantan od 1.420.000 evra. Od toga je Evropska unija za Satnicu Đakovačku opredelila 693.000 evra, a za Suboticu 727.000 evra. Cilj ovog projekta je povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada, podizanje svesti javnosti o značaju energetske efikasnosti, o značaju zaštite životne sredine i o značaju uvođenja obnovljivih izvora energije, naročito kroz postavljanje solarnih panela koji su srž ovog projekta ‒ navela je Golubović.

Ona je objasnila koje su projektne aktivnosti koje će biti realizovane u Subotici te je navela da je ovo prvi projekat u Srbiji ovakve vrste i ovakvog obima.

‒ Najznačajnija projektna aktivnost jeste energetska sanacija Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin‟, gde su radovi završeni juče, tako da škola sada ima nove prozore i nova vrata, ali i Osnovne škola „Matko Vuković‟, gde se radovi privode kraju. Decenijski problem loših prozora u ovoj školi konačno će biti rešen, a troškovi električne energije značajno će biti niži. Prilikom izvođenja radova vodili smo se uslovima koje je propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica. Radovi na ove dve škole iznosili su nešto više od 150.000 evra ‒ poručila je Golubović.

Istakla je da je srž projekta postavljanje solarnih panela na devet objekata javne namene, na šta će biti usmereno oko 430.000 evra. Kako je navela, javna nabavka za ovu vrstu radova je u toku, a rok za realizaciju ove usluge biće novembar 2021. godine.

Kroz ovaj projekat će na devet objekata koji su najveći potrošači električne energije biti postavljeni solarni paneli. To su Tehnička škola „Ivan Sarić“, Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka”, „Naša radost”, Nova opština, Otvoreni univerzitet, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin”, bazen „Prozivka”, Politehnička škola i Osnovna škola „Sonja Marinković”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.