blank

Na Paliću 130 filmova

blank

Nagrada „Aleksandar Lifka” dodeljena Dušanu Kovačeviću, Mišelu Azanavisijusu i Igoru Galu

Ovogodišnji 29. Festival evropskog filma na Paliću biće održan od 16. do 22. jula i grad i organizatori se već uveliko pripremaju za veliku svetkovinu filma. Poznati su i ovogodišnji laureati nagrade „Aleksandar Lifka”, koja je u kategoriji domaćih autora dodeljena Dušanu Kovačeviću, piscu, scenaristi i reditelju, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, od stranih autora nagrada je dodeljena Mišelu Azanavisijusu, francuskom reditelju, scenaristi i producentu. Po drugi put dodeljena je nagrada „Aleksandar Lifka” za stvaraoca iz regiona i primiće je glumac i reditelj Igor Galo iz Hrvatske.

Dušan Kovačević je verovatno naš najuspešniji dramski pisac, a replike njegovih filmskih i pozorišnih junaka prepoznaju se i široko citiraju. U beogradskim pozorištima njegove predstave su odigrane više od tri hiljade puta, napisao je i 11 scenarija za višestruko nagrađivane filmove kao što su „Podzemlje” u režiji Emira Kusturice, „Ko to tamo peva” u režiji Slobodana Šijana, ili „Balkanski špijun”, koji je i režirao.

Mišel Azanavisijus poznat je po filmovima „OCC117: Kairo, gnezdo špijuna” i nastavku „OCC117: Izgubljeni u Riju”, koji su ostvarili veliki uspeh na blagajnama. Za film „Umetnik” koji je radio gotovo kao nemi film u crno-beloj tehnici, nagrađen je nagradom„Oskar”, nagradom BAFTA i nagradom „Cezar” za najbolju režiju.

Igor Galo je do svoje 30. godine ostvario već 10 filmskih uloga, od toga šest nosećih, igrao je u filmovima „Valter brani Sarajevo”, „Most”, „Maškarada”, „Poslijepodne jednog fazana”, poslednjih godina i sam se posvetio snimanju filmova i dokumentarnog materijala.

U glavnom takmičarskom programu ove godine našlo se 12 filmova po izboru selektora Nikolaja Nikitina, koji se nakon pauze od nekoliko godina ponovo vraća na palićki festival. U zvaničnoj selekciji su filmovi „Rabije Kurnaz protiv Džordža B” reditelja Andreasa Dresena, „Strahinja Banović” u režiji Stefana Arsenijevića, „Ne” Ditriha Brugemana, „Nežno” Lasla Čuja i Ane Nemeš, „Rimini” reditelja Ulriha Zajdla, „Lepe devedesete” Lorenca di Amika de Karvalja, film „Muka mi je od tebe” Kristofera Borglija, „Devojački film” u režiji Ali Hapasalo, „Magnetna rezonanca” Kristijana Munđiua, „Blizu” Lukasa Donta, „Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupijea i „Rez” Mišela Azanavisijusa.

O nagradama „Zlatni toranj”, „Palićki toranj”, kao i specijalnoj nagradi žirija, odlučivaće Majkl Džejms Makmahon i Katriel Šori, producenti, Katarina Radivojević, glumica, i Lorna Ti, producentkinja, selektorka i kustoskinja.

Pažnju publike privlači i selekcija „Paralele i sudari”, čiji izbor je ove godine načinila Julija Sinkevič, koja je bila i generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi. U programu „Paralele i sudari” biće prikazani filmovi „Tiha zemlja” Agnješke Voščinske, „Glupaci” Tomaša Vasilevskog, „Granice ljubavi” Tomaša Vinskog, „Vizija leptira” Maksima Nakonečnija, „Igrani film o životu” Dovil Šarutit, „Anadolski leopard” Emrea Kajisa, „Bioskop Sabaua” Orita Fouksa Rotema, „Vlažni pesak” Elene Naveriani, „Izbrisati Franka” Gabora Fabricijusa i „Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

Ove godine u festivalskom programu u „Fokusu” su filmovi ukrajinskih stvaralaca, biće održan i program „Novi mađarski film” , program „Slovenija u fokusu”, kao i selekcija ekoloških filmova, te program „Mladi duh Evrope”. Takođe, u čast dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka” biće prikazani i izbori njihovih filmova. Ukupno 130 filmova iz čitave Evrope u 15 festivalskih selekcija i programa. Osim toga, festivalska pozornica, veliki broj gostiju i novinara prilika je i za predstavljanje novih knjiga vezanih za filmsku umetnost, okruglih stolova o ekologiji i promociju srodnih festivala.

Pre nego što počne prikazivanje filmova u glavnoj takmičarskoj selekciji na Letnjoj pozornici u palićkoj šumi, kao i brojnih pratećih programa na nekoliko mesta u gradu i na Paliću, u centru grada je program „zagrevanja” za festival (od 9. do 13. jula), kada će se na platnu na Trgu slobode prikazivati neki od najboljih filmova iz poslednje decenije.

„Stric” na Paliću 21. jula

Hrvatsko-srpski film „Stric”, u kom naslovnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović, biće premijerno prikazan u Srbiji na 29. Festivalu evropskog filma na Paliću, 21. jula u 19.00 časova u Bioskopu „Abazija” na Paliću, u takmičarskoj selekciji „Paralele i Sudari”.

„Stric” je ovog meseca imao svetsku premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio Specijalno priznanje koje dodeljuje žiri novog takmičarskog programa „Proksima”. Kako su istakli članovi tog žirija u svom obrazloženju, reč je o uznemirujućem debiju koji balansira na ivici groteske i trilera.

Reditelji i scenaristi filma su Andrija Mardešić i David Kapac, a glavne uloge uz Mikija Manojlovića tumače Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, srpski snimatelj poznat po doprinosu nagrađivanim domaćim filmovima „Tilva Roš” i „Oaza”.

Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić („Eclectica”, Hrvatska), a koproducent je Milan Stojanović („Sense Production”, Srbija).

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.