blank

Na pravoslavnom groblju odata počast Jovanu Dimitrijeviću, prvom srpskom subotičkom gradonačelniku

Juče je na Pravoslavnom groblju u Duduovoj šumi održan pomen advokatu Jovanu Dimitrijeviću koji je nekoliko meseci 1849. godine bio prvi Srbin koji je obavljao funkciju gradonačelnika.

blank
Foto: Udruženje Srba Subotice “Arsenije Čarnojević”

15. maja 1848. je godišnjica Majske skupštine u Sremskim Karlovcima na kojoj su glasali za osnivanje Srpske Vojvodine a svoje glasove dali su Jovan Dimitrijević i Svetozar Milutinović, kao predstavnici Srba Subotice. Pomen na grobu Jovanu Dimitrijeviću služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice položio je venac na grob Dimitrijevića.

„Političke okolnosti su odredile da njegova služba traje tek nekoliko meseci, ali simbolički značaj njegovog imenovanja bio je veoma značajan za sve buduće znamenite gradske delatnike, koje je srpski narod iznedrio u našem gradu“ – istakao je Bakić i dodao da je nakon odlaska sa mesta gradonačelnika Jovan Dimitrijević nastavio da se bori za prava, kulturno uzdizanje i napredak subotičkih Srba, pa je postao jedan od osnivača i prvi predsednik Srpske čitaonice 1862. godine.

„Njegova supruga Milica, koja takođe ovde počiva, bila je preko dvadeset godina predsednica Dobrotvorne zadruge Srpkinja, osnovane 1875. godine. Svoj doprinos porodica Dimitrijević dala je i kroz Jovanovog oca, sveštenika Iliju, koji je bio prvi paroh crkve Svetog Dimitrija u Aleksandrovu, zatim Jovanovog sina Bogdana, koji je bio član Skupštine grada, finansijski stručnjak i potpredsednik Crkvene opštine. Njihova porodična kuća, izgrađena 1881. godine, i danas je jedna od najlepših palata subotičkog Korzoa“ – istakao je Bakić.

Bakić je istakao da je Srpska čitaonica čijem je osnivanju kumovao i Jovan Dimitrijević, porušena tokom Drugog svetskog rata, kada je uništen najveći deo književnog fonda, ugašena prisilno 1959. godine.

Venac na grob Jovanu Dimitrijeviću položio je i predsednik Upravnog odbora Udruženja Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“, Slobodan Milošev.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 23 do 37 stepeni Celzijusa. Dalјi porast maksimalne dnevne temperature vazduha

Detaljnije »
blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 23 do 38 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija je relativno povolјna. Oprez

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.