blank

Nacionalni dan bez duvana uz slogan „Svaka cigareta smeta” (FOTO)

Povod za pres konferenciju na kojoj su govorili načelnica Centra za pomociju zdravlja, doktorka Nada Kosić Bibić, doktorka Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja i Nevena Lukić, ispred Crvenog krsta Subotica, je 31. januar-Nacionalni dan bez duvana.

blank

Cilj obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana je skretanje pažnje i ukazivanje na zdravstvene rizike zloupotrebe duvana kao i njegovih proizvoda, kao što su noviji produkti koji su se poslednjih par godina pojavili na tržištu — snus, paf, duvanska vrećica, elektronska cigareta ili nargila.

Duvanski dim direktni je uzročnik velikog broja bolesti, od kardio-vaskularnih do raka grla, pluća, a statistički podatak govori da je preko 18 hiljada smrti direktna posledica zloupotrebe cigareta, cigara i duvana uopšte. Najugroženiji su adolescenti koji konzumacijom nikotinskih proizvoda, višestruko štete sebi kao i drugima koji udišu aerosoli koje ispuštaju ovakvi produkti.

O štetnosti duvana zna se praktično od početka njegove masovne upotrebe, a svoju borbu nastavljaju kroz Centar za promociju zdravlja i svoje partnere, lekari koji pokušavaju da animiraju što veći broj pušača kako bi smanjili ovu, po život pogubnu, naviku.

Ovogodišnji slogan je „Svaka cigareta smeta”, stavljajući akcenat na nove tendencije u konzumiranju nikotisnkih proizvoda, i ističući kako, svake godine, u svetu umre preko 8 miliona ljudi, od kojih više od milion nepušača koji su izloženi duvanskom dimu.

blank

Po rečima Nevene Lukić, stručnog saradnika Crvenog Krsta Subotica , sutra od 10 časova, u prostorijama Mesne zajednice „Bajnat” biće upriličena zdravstvena akcija namenjena korisnicima Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike. Od 12 časova volonteri Crvenog krsta Subotica će na Prozivci deliti edukativni materijal i na taj način podsetiti građane, a naročito mlade o štetnosti upotrebe duvana i duvanskih proizvoda.

Od 13 časova, u prostorijama Crvenog krsta, biće održana edukativna radionica “Novi duvanski proizvodi – nargile i e-cigarete” namenjena srednjoškolcima.

Uz angažovanje prosvetnih radnika, učenici su uzeli učešće na likovnom konkursu „Prevencija upotrebe duvanskih i nikotinskih proizvoda”, a najuspešnijima danas su uručene nagrade.

Pobednici na likovnom konkursu su:

1. MESTO – Adel Engi, KUD „Lifka Šandor” Hajdukovo, 2. razred
1. MESTO – Petra Čikoš, OŠ „Vuk Karadžić” Bajmok, 7. razred
2. MESTO – Albert Mate, OŠ „Đuro Salaj”, 1. razred
2. MESTO – Lazar Gojić, OŠ „Kizur Ištvan”, 8. razred
3. MESTO – Akoš Mađar, OŠ „Đuro Salaj”, 1. razred
3. MESTO – Andrej Milojević, Italijanski kulturni centar, 2. razred
3. MESTO – Noemi Virag, OŠ „Majšanski put”, 7. razred.

no images were found

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.