blank

NALED lokalnoj samoupravi uručio opremu za efikasnije upravljanje poljoprivrednim zemljištem

blank

Stefanos Jokić: Reč je o regionalnom projektu koji se, osim u Srbiji, sprovodi još u BiH i Crnoj Gori.

Predstavnici NALED-a juče su, u Plavoj sali Gradske kuće, predstavnicima subotičke lokalne samouprave predali doniranu opremu – tri laptop i dva desktop računara, i licencu za AgroLIFE aplikaciju nabavljene za potrebe Grada Subotice i Službe za  poljoprivredu u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“.

Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić, izjavio je, tim povodom, da ukupna vrednost donacije iznosi 478.816 dinara i da je u okviru ovog projekta, čiji je cilj da se unaprede kapaciteti lokalnih samouprava za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, subotičkoj lokalnoj samoupravi donirano i 11 meteo-stanica.

„U Subotici je trenutno registrovano 6.548 poljoprivrednih gazdinstava, od kojih će verovatno većina biti korisnici AgroLIFE aplikacije. Ova aplikacija omogućva i zakupcima državnog poljoprivrednog zemljišta, i vlasnicima privatnih poljoprivrednih gazdinstava, korišćenje podataka potrebnih za preduzimanje agrotehničkih mera, kao i svih onih koraka koji su neophodni za razvoj poljoprivrede i profitabilnu proizvodnju“, naglasio je Samardžić.

Projektni menadžer na projektu „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, Stefanos Jokić, kazao je da je reč o regionalnom projektu koji se, osim u Srbiji, sprovodi još u BiH i Crnoj Gori.

„Subotica  je jedna od pet lokalnih samouprava u Srbiji koja, zajedno sa Bačkom Topolom,  Vrbasom, Inđijom i Somborom, aktivno učestvuje u aktivnostima projekta u cilju digitalizacije opštinskog upravljanja poljoprivrednim zemljištem. Razlog zbog kojeg smo danas ovde jeste donacija računarske opreme u okviru projekta, a sve u cilju podizanja tehničkih kapaciteta Službe za poljoprivredu grada Subotice s  ciljem olakšanog i efikasnog upravljanja svakodnevnim aktivnostima u oblasti upravljanja poljoprivrednim zemljištem. Grad Subotica i kroz ovaj projekat teži da  modernizuje usluge i procese za  upravljanje poljoprivrednim zemljištem, da pospeši i unapredi prikupljanje podataka i praćenje  upravljanja poljoprivrednim zemljištem, kao i da unapredi regionalnu saradnju u oblasti upravljanja poljoprivrednim zemljištem“, rekao je, između ostalog, Stefanos Jokić.

Medijima se obratila i član Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede, Hajnalka Bognar Pastor, a događaju su prisustvovali i sekretar Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Aleksandar Vitković, i šef Kancelarije Službe za  poljoprivredu i poljoprivredno zemljište, Grgur Stipić.

Projekat „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem” sprovode NALED, GIZ i TeleGroup, a podržava ga nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Subotica.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sportska dešavanja za vikend

Program sportskih dešavanja za vikend: Petak: -Muški fudbal: Superliga, TSC – Voždovac, 18 časova. Pročitaj još Rukometaši danas dočekuju Obrenovčane Košarkaši nastavili pobednički niz Plivači

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 8 do 23 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu imati povolјan uticaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.