blank

Narodnjaci protiv promena Ustava koje se odnose na pravosuđe

blank

“Vlast nije obezbedila javnu raspravu i građani nisu informisani o predloženim promenama Ustava, a promene Ustava je usvojio nelegitimni saziv parlamenta, nakon nelegitimnog i netransparentnog postupka donošenja Akta o promeni Ustava Srbije”, smatraju subotički narodnjaci

Subotički odbor Narodne stranke saopštio je da se ova stranka protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe, koje je, kako je saopšteno, usvojila nelegitimna skupština Srbije 30. novembra, jer nisu u interesu države i građana.

“Stručna javnost je gotovo jednoglasno mišlјenja da predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosuđa, a Narodna stranka je uverena da bi, u našoj političkoj realnosti, za kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavlјeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava, zapravo, olakšava i pojednostavlјuje politički uticaj na sudije i tužioce.

Vlast nije obezbedila javnu raspravu i građani nisu informisani o predloženim promenama Ustava, a promene Ustava je usvojio nelegitimni saziv parlamenta, nakon nelegitimnog i netransparentnog postupka donošenja Akta o promeni Ustava Srbije. Nije, takođe, obezbeđena delotvorna kontrola procesa glasanja na referendumu o potvrđivanju tog akta.

Zatim, Narodna stranka je uverenja da je temelјna reforma našeg društva pretpostavka za slobodno izražavanje volјe građana, a koje nije moguće bez prethodnog uspostavlјanja postojanog i celovitog sistema društvenih vrednosti, utemelјenog na opšteprihvaćenim moralnim i etičkim normama, i da takav sistem vrednosti nije moguć bez uspostavlјanja odgovornosti za prethodna nedela, a što od uspostavlјanja višestranačja nijedna vlast nije uradila.

Zato je Skupština Narodne stranka jednoglasno usvojila Deklaraciju o revanšizmu i  dala reč da će obezbediti donošenje i striktno sprovođenje zakona i drugih propisa koji imaju za cilј otkrivanje, dokazivanje, obelodanjivanje, javnu osudu i pravno sankcionisanje u skladu sa Ustavom i zakonom svih pojedinaca, grupa i pravnih lica za dela kojima su kršena lјudska prava i slobode građana, kojima su građani izlagani zlostavlјanju, a posebno za dela izvršena od strane pripadnika političkih grupa i njihovih saradnika koji su se zloupotrebom političke moći, javnih funkcija ili društvenog položaja stavili iznad zakona i stekli ogromno bogatstvo.

Stoga se Narodna stranka bez dvojbe protivi predloženim promenama Ustava Srbije, a imajući u vidu da je potvrđivanje promene Ustava na referendumu izraz suverenosti građana, kao i da političke stranke ne učestvuju neposredno na referendumu, Narodna stranka poziva građane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar 2022. godine.

Narodna stranka podvlači da stoji iz svake svoje reči, i iza svake zapete Deklaracije o revanšizmu – koju će sprovesti u Srbiji, a samim tim i u Subotici”, navedeno je u saopštenju subotičkih narodnjaka.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 6 stepeni Celzijusa. Nepovolјna biometeorološka situacija za hronično oboleleosetlјive

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.