blank

Nastavljeni radovi na akva-parku na Paliću

blank

Obezbeđeno nedostajućih 800 miliona dinara i dugo očekivani velnes i spa-centar na obali jezera trebalo bi da bude završen do maja naredne godine

Nakon pauze od godinu i po dana tokom kojih je urađen graditeljski, izvođački, ali i finansijski presek na gradilištu akvaparka na Paliću, proteklih sedmica radovi su ponovo nastavljeni.

Subotičani, turistički radnici, ali i sve brojniji posetioci Palića, koji ovde provode deo svog odmora, sa nestrpljenjem očekuju završetak izgradnje akvaparka koji bi trebalo značajno da obogati turističku ponudu i doprinese atraktivnosti destinacije.

Zamišljen je kao velnes i spa kompleks na 4,5 hektara pored same obale Palićkog jezera, sa 3,4 hiljade kvadratnih metara pod krovom, ispod kojeg će se nalaziti četiri bazena, kao i sa spoljašnjim prostorom sa pet bazena među kojima i termalni.

Kako je letos i najavljeno, obezbeđeno je 230 miliona dinara za nastavak radova, te je potpisan i aneks ugovora sa dosadašnjim izvođačem, firmom „Aleks inžinjering” iz Beograda o nastavku radova.

„Pored ovih 230 miliona dinara iz republike, grad je obezbedio 112 miliona, i očekujemo od republike još 460 miliona što sve zajedno ukupno čini oko 800 miliona dinara. Na osnovu procena koje su urađene u januaru, pri postojećim ekonomskim uslovima, taj iznos je dovoljan da se završe radovi na akvaparku”, objašnjava za „Politiku” Valerija Denč, direktorka preduzeća „Park Palić”.

Trenutno se na gradilištu radi završni sloj, i postavljanje keramike, na delovima gde je to moguće. Pred preduzećem je raspisivanje javne nabavke za postavljanje još elektroinstalacija i rekonstrukciju starog termalnog bazena koji nije u funkciji od 2018. godine. Kako bi korisnicima, u okviru postojećeg projekta, ponudili što više sadržaja, Denčova objašnjava da će pored termalnog bazena dodatno biti izgrađen i bazen za 30 osoba sa masažerima, te će na taj način upotpuniti doživljaj i za one korisnike koje ne zanima spuštanje niz tobogan. Sistem će, prema njenim rečima, biti tako postavljen da će u termalnom bazenu i susednom koji je polupokriven moći da koristi i obična i termalna voda u zavisnosti od potreba građana.

U samom akvaparku upravo se radi presvlačenje tobogana koje obavlja kompanija specijalizovana za ovu vrstu poslova. „Završni sloj od savremene mešavine polietilena omogućiće lakše čišćenje i održavanje kako bi izbegli stvaranje naslaga”, objašnjava Denčova.

Očekuje se da akvapark bude završen do maja naredne godine, a prema rečima direktorke Valerije Denč, paralelno sa okončanjem radova teći će i tehnički prijem po segmentima kako bi se izbegli prazni hodovi, te da bi po okončanju radova akvapark mogao da bude otvoren za posetioce. „Ono o čemu već sada razmišljamo jeste buduća uprava nad akvaparkom, jer se mora pažljivo odabrati način rukovođenja ovim centrom, pošto je Paliću potreban dobro održavan, čist i funkcionalan akvapark”, kaže Denčova.

Gradnja novog akvaparka započela je decembra 2018. i prema prvim najavama trebao je da bude završen 2020. godine. Međutim, po toku radova, bilo je jasno da postoje problemi, pa kada je 2020. godine Savez vojvođanskih Mađara preuzeo rukovodeću poziciju u državnom preduzeću „Park Palić” urađena je revizija izvedenih radova. Tada je i utvrđeno da za završetak poslova nedostaje još oko 800 miliona dinara, koji su sada i obezbeđeni. „Imali smo veliki problem zbog toga što nije bila zatvorena finansijska konstrukcija za završetak radova, neverovatnih problema zbog toga što je bila krajnje nepotpuna dokumentacija, bez dozvola za priključke, bez niza drugih trivijalnih, ali izuzetno složenih i bitnih preduslova. Sve je to otklonjeno u proteklih godinu i po dana”, rekao je letos Ištvan Pastor, predsednik Skupštine društva „Park Palić”.

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.