blank

Nova.rs: Izračunali smo koliko su poskupele namirnice za ručak za godinu dana i nismo više gladni

Iako zvanična inflacija u Srbiji iznosi 15,1 odsto, građani svedoče svakodnevnim poskupljenjima hrane u prodavnicama koja su mnogo veća od tog procenta. Tako je porodični ručak, koji uključuje meso ili ribu, krompir, salatu i hleb, za godinu dana, poskupeo za oko 21 odsto.

blank
Foto: Piksabej

Kako bismo proverili koliko je poskupeo prosečan porodični ručak u Srbiji, uporedili smo trenutne cene hrane sa cenama od pre godinu dana, u istom lancu marketa.

Jedna od namirnica koja je, i prema zvaničnim podacima, najviše poskupela, je meso. Primera radi, kilogram pilećih grudi je krajem 2021. koštao 450 dinara. Sada, cena iste vrste mesa je je 530 dinara. Dakle, za godinu dana, cena je „skočila“ za 17,78 odsto.

Ukoliko neko ne jede meso, već preferira ribu, za kilogram pastrmke trebalo je da plati 500 dinara. Trenutna cena ove ribe iznosi 600 dinara po kilogramu, što je poskupljenje od tačno 20 odsto za godinu dana.

Krompir, jedan od najpopularnijih priloga, koštao je 80 dinara. Sada, ovo povrće košta 130 dinara po kilogramu. Dakle, to je poskupljenje od čak 62,5 odsto u periodu od godinu dana.

Kako je trenutno većina povrća van sezone, te su samim tim i cene više, odlučili smo da poredimo cene jedne od popularnih vrsta zimnice – cvekle.

Tegla od 680 grama ovog povrća, pre godinu dana, koštala je 104 dinara. Sada, cena istog proizvoda, iznosi 137 dinara. To je, prema podacima jednog velikog lanca marketa koji prodavnice ima širom Srbije, poskupljenje od 31,73 odsto.

U novembru 2021. godine, Vlada Srbije donela je uredbu kojom se ograničava maksimalna cena belog hleba. Tada je vekna koštala najviše 46 dinara. Vlada i dalje ograničava maksimalnu cenu hleba, koja trenutno iznosi 53,5 dinara. Dakle, i pored uredbe, hleb je poskupeo za 16,3 odsto.

Kada se sve sabere, pre godinu dana, prosečan porodični ručak u Srbiji koštao je oko 565 dinara u varijanti sa mesom, u ovom lancu marketa. U varijanti sa ribom, tadašnja cena prosečnog ručka bila je oko 616 dinara.

U obračun smo stavili kilogram pilećih grudi sa kostima ili kilogram pastrmke, veknu hleba i po 300 grama krompira i cvekle.

Sada, za mrsan ručak prosečna porodica treba da izdvoji oko 685 dinara. Oni koji odaberu opciju sa ribom, za to će morati da plate oko 750 dinara.

Dakle, za godinu dana, ručak sa mesom poskupeo je 21,24 odsto. Opcija sa ribom skuplja je za 21,75 odsto.

Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.