blank

Novi kralj zoo vrta osvaja srca posetilaca (FOTO+VIDEO)

YouTube video

Podsećamo da je krajem jula ove godine, subotička policija podnela krivičnu prijavu protiv 36-godišnjeg Subotičanina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela nedozvoljena trgovina i uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra. Naime on je u svom stanu, par meseci, bespravno držao mladunče afričkog lava koje mu je inspekcija za ekološki kriminal zaplenila i predala ga Zoo vrtu Palić na dalje zbrinjavanje.

Mladunče lava je, 28. jula ove godine, stiglo u Prihvatiliše za divlje životinje palićkog zoološkog vrta, gde je provelo malo manje od mesec i po dana u karantinu, tačnije u veterinarskoj ambulanti. Po rečima veterinara i timaritelja, lavić je pri dolasku bio u dobrom opštem stanju, ali je konstatovano da je neadekvatno hranjen. Uz adapritano mleko za mačiće, postepeno uvođenje raznovrsnih mesnih obroka i uginulih životinja, on je sada utrostručio svoju veličinu i kilažu.

Na radost ljubitelja životinja, lavić je pre tri nedelje premešten u pozadinu starog objekta za leoparde, prekoputa mrkog medveda Medenog, gde će još neko vreme biti dostupan posetiocima.

blank

“U odnosu na vreme kada je došao, gde je pri prijemu imao nešto manje od četiri kilograma, sada ima oko sedamnaest. Na raspolaganju mu je prostor površine oko 50 kvadratnih metara, kao i jedna velika stena za penjanje koju još uvek ne koristi pošto je mali. Nadamo se da će uskoro početi, kako bi vežbao svoje mišiće, budući da ova volijera nije dovoljna za sve aktivnosti jednog odraslog lava. Ovo je za njega prelazi objekat u kom će ostati najduže do navršenih godinu dana života.” – kaže v.d. direktora Zoološkog vrta Palić, Sonja Mandić.

S obzirom da sudski postupak oko slučaja oduzimanja ove divlje mačke još traje, zoo vrt kom je ona poverena na čuvanje, planira njen trajni smeštaj nakon rekonstrukcije spoljašnje volijera za afričke “žute” lavove. Međutim, konačnu odluku o njenoj sudbini će doneti Ministarstvo za zaštitu životne sredine po zatvaranju slučaja, budući da je ovaj lav, formalno, vlasništvo Republike Srbije.

Maleni lav sada ima oko četiri i po mesec i za kratko vreme je postao velika atrakcija u zbirci zoo vrta, naročito za najmlađe posetioce koji rado zastaju ispred njegove volijere.

“Radoznao je i još uvek voli da se igra sa svojim timariteljima. Gumene igračke koje smo mi i građani kupovali iz Pet šopova smo morali da eliminišemo, jer je ojačao i kida ih. U objektu gde boravi sada ima jedno veliko deblo na kom oštri svoje zube i kandže, igra se kanapima, peščanom posudom,… Trudimo se da timaritelji sve ređe ulaze kog njega, da se odvikne od ljudi, jer je naš dugoročni plan da ga spojimo sa odraslim lavicama, te je potrebno izvršiti postepeno odivljavanje u slučaju ručno hranjene životinje.” – dodala je v.d. direktora, Mandićeva.

Ove jeseni, novi, mladi kralj zoo vrta će dobiti i svoje ime koje će po tradiciji ove ustanove birati Subotičani, na njenom zvaničnom fejsbuk profilu.

no images were found

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.