„Oazi” Ivana Ikića nagrada za najbolji domaći film prema izboru kritičara

Srpska sekcija Međunarodne federacije kritičara (FIPRESCI) proglasila je „Oazu” najboljim srpskim filmom, a reditelju Ivanu Ikiću i producentu Milanu Stojanoviću sinoć je uručena nagrada u bioskopu „Eurosinema“.

Nagradu je po prvi put dodelila novoosnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije – AFIFS, koju čini sedam festivala u Srbiji: Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Član žirija Milan Nikodijević uručio je nagradu u iznosu od 300.000 dinara producentu filma Milanu Stojanoviću i reditelju Ivanu Ikiću.

Stojanović se zahvalio Asocijaciji filmskih festivala na nagradi, FIPRESCI-ju što su odabrali baš taj film, ali i Festivalu evropskog filma Palić na divnom gostoprimstvu.

‒ Ivanov i moj prvi film „Varvari” je ovde imao svoju premijeru 2014. godine i tada je takođe osvojio nagradu. Ove godine film nije na festivalu, ali ipak je osvojio nagradu. Veliko mi je zadovoljstvo ‒ rekao je Stojanović.

Žiri kog su činili Milan Nikodijević, Ivan Karl i Borislav Anđelić je naveo da po svom autorskom pristupu i visokim estetskim i moralnim vrednostima do kojih je dosegao u realizaciji ovog projekta predstavlja najbolji srpski film u ovoj godini, a ovo ostvarenje po ukupnim dometima stavlja ga na visoko mesto među ostvarenjima u poslednjoj dekadi srpskog filma.

Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas. U Srbiji je premijerno prikazan na FEST-u, gde je dobio nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu.

Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. U glavnim ulogama su Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan.

Podelite vest sa prijateljima:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on vk
Share on telegram
Share on whatsapp

Povezane vesti

Policija će snimati navijače

Subotička policija danas je saopštila da će video-kamerama i foto-aparatima snimati navijače na sutrašnjoj utakmici Spartak – Crvena zvezda (Gradski stadion, 18 časova i 55

Detaljnije »