blank

„Oazi” Ivana Ikića nagrada za najbolji domaći film prema izboru kritičara

blank

Srpska sekcija Međunarodne federacije kritičara (FIPRESCI) proglasila je „Oazu” najboljim srpskim filmom, a reditelju Ivanu Ikiću i producentu Milanu Stojanoviću sinoć je uručena nagrada u bioskopu „Eurosinema”.

Nagradu je po prvi put dodelila novoosnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije – AFIFS, koju čini sedam festivala u Srbiji: Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Član žirija Milan Nikodijević uručio je nagradu u iznosu od 300.000 dinara producentu filma Milanu Stojanoviću i reditelju Ivanu Ikiću.

Stojanović se zahvalio Asocijaciji filmskih festivala na nagradi, FIPRESCI-ju što su odabrali baš taj film, ali i Festivalu evropskog filma Palić na divnom gostoprimstvu.

blank

‒ Ivanov i moj prvi film „Varvari” je ovde imao svoju premijeru 2014. godine i tada je takođe osvojio nagradu. Ove godine film nije na festivalu, ali ipak je osvojio nagradu. Veliko mi je zadovoljstvo ‒ rekao je Stojanović.

Žiri kog su činili Milan Nikodijević, Ivan Karl i Borislav Anđelić je naveo da po svom autorskom pristupu i visokim estetskim i moralnim vrednostima do kojih je dosegao u realizaciji ovog projekta predstavlja najbolji srpski film u ovoj godini, a ovo ostvarenje po ukupnim dometima stavlja ga na visoko mesto među ostvarenjima u poslednjoj dekadi srpskog filma.

blank

Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas. U Srbiji je premijerno prikazan na FEST-u, gde je dobio nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu.

Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. U glavnim ulogama su Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.