blank

Obeležen Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama

blank

Specijalista socijalne medicine dr Zorica V. Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica saopštila je da se 26. juna širom sveta obeležava Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Cilj akcije koja je pokrenuta 1987. godine jeste mobilisanje pojedinaca i zajednice za podizanje svesti o posledicama upotrebe droga i njihovo podsticanje za aktivan odnos u suzbijanju ovog značajnog društvenog problema.

Kako je navela, slogan kampanje za 2022. godinu glasi „Briga u vreme kriznih situacija“, te naglašava značaj adekvatnog odgovora na izazove povezane sa upotrebom droga tokom zdravstvenih i humanitarnih kriznih situacija. Istakla je da se na taj način apeluje na sve segmente društva, na vladine i nevladine organizacija i sve zainteresovane strane da preduzmu hitne akcije za zaštitu ljudi, uključujući unapređenje prevencije i lečenja zavisnosti od droga, ali i aktivnosti na smanjenju ilegalne trgovine droga.

„Prema izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) objavljenom 2021. godine, broj korisnika kanabisa u svetu porastao za 18% u prethodnoj deceniji, a u 2019. godini približno 200 miliona ljudi je koristilo ovu drogu, što predstavlja 4% ukupne svetske populacije”, navodi se u saopštenju, ističući se da je u prethodnoj deceniji značajno smanjen procenat adolescenata koji misle da je kanabis supstanca koja je štetna po zdravlje.

„Prema rezultatima Evropskog školskog istraživanje o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima, u Srbiji je 2019. godine bilo koju drogu tokom života probalo 8,6% učenika starosti 16 godina. Kanabis je najčešće korišćena droga među učenicima prvih razreda srednjih škola u Srbiji. Ovu drogu je tokom života probalo 7,3% učenika prvih razreda srednjih škola, 5,6% učenika u prethodnih 12 meseci i 3,2% u prethodnih 30 dana, sa većom učestalošću među dečacima u poređenju sa devojčicama”, zaključila je dr Dragaš u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.