blank

Objašnjenja Zoološkog vrta u vezi sa veterinarom i životinjama koje su takođe uginule

blank

U radnom odnosu imamo samo jednog veterinara, zbog propisa o ograničenju broja zaposlenih u javnom sektoru, tako da veterinar Janoši pokriva celu sedmicu i realizuje i više od 40 sati rada nedeljno

Pored informacija o nastradalim lavićima, novopostavljena direktorica Zoološkog vrta Sonja Mandić jutros je našoj redakciji prosledila i odgovore u vezi sa veterinarom Tiborom Janošijem, na čiji račun su kolege iznele niz primedaba, kao i u vezii sa životinjama koje su nedavno uginule u Zoološkom vrtu. Potom je, u direktnom razgovoru, što naša redakcija posebno ceni i ističe kao pozitivan primer odnosa javnog funkcionera prema medijima i javnom interesu, pojasnila svako objašnjenje ponaosob.

OSTALE VESTI I ČLANKE O NASTRADALIM LAVIĆIMA PROČITAJTE OVDE.

Podsetimo, zaposleni u Zoološkom vrtu, koji su se obratili našoj redakciji nakon što smo objavili vest o smrti lavića, prenevši nam informacije da tela lavića nikada nisu pronađena i da su lavići pre smrti iznošeni radi prihrane, te da su u kavez vraćeni po nalogu direktora Petra Savića i veterinara Tibora Janošija, što je Zoološki vrt danas, nakon mesec dana ćutanja, zvanično potvrdio, tvrde da je Janoši često odsustvovao iz Zoološkog vrta i da je bio posvećen privatnoj praksi, te da je u Zoološkom vrtu tokom proteklih godina zabeležen prevelik broj smrti životinja.

Evo zvaničnog odgovora Zoološkog vrta na primedbe Janošijevih kolega:

Tibor Janoši, zaposlen je u Zoološkom vrtu Palić na neodređeno vreme od 18. juna 2012. godine, sa punim radnim vremenom, 40 radnih časova nedeljno. U radnom odnosu imamo samo jednog veterinara, zbog propisa o ograničenju broja zaposlenih u javnom sektoru, tako da veterinar Janoši pokriva celu sedmicu i realizuje više od 40 sati rada nedeljno.

Njegovo uobičajeno radno vreme je dvokratno i radi od 7 do 10 časova svaki dan i popodne od 17 časova.

Kada je veterinar opravdano bio odsutan zbog bolesti ili godišnjeg odmora, ZOO vrt Palić koristio je usluge veterinarskih ambulanti sa teritorije Subotice, ukoliko je potrebno hitno lečenje (“Panvet”, “T&T“ i drugih po potrebi, a analize se najčešće rade u Veterinarskom specijalističkom institutu “Subotica”).

Veterinar je već prilikom zaposlenja u Zoo vrtu imao preko 30 godina radnog iskustva, licencu VKS, predstavnik je veterinara Severno-Bačkog okruga u etičkom komitetu Veterinarske komore Srbije, i član udruženja veterinara EAZWV, и Magyar Vad és Állatkerti Állatorvosok Társasága (strukovno udruženje veterinara u Mađarskoj).

Što se tiče uginuća životinja, Zoološki vrt je priložio sledeća obrazloženja:

Foka (mužjak), star 20 godina. Kod zdravih muških foka prosečni životni vek je 20 do 24 godine. Mi smo dobili jedan par starih foka iz Mađarske, iz Njiređhaza, koje su već i kod njih bile pod veterinarskom terapijom.

Primili smo ih na molbu kolega.

Kad su stigli kod nas mi smo nastavili su terapiju po uputstvima kolege iz Mađarske dok je to bilo neophodno.

Tapir (mužjak) star 17 god. Kod zdravih muških tapira prosečni životni vek je 20 godina. Ovaj tapir je stigao kod nas iz Zoo vrta Zagreb 2016. godine sa medicinskim problemima disajnih organa. Više puta je bio lečen zbog toga i kod nas.

Žirafa (mužjak) star 7 god. Uginuo je u avgustu 2020. god.

U svetu u zoološkim vrtovima nije neobično i nije retko uginuće žirafa krajem zime, početkom proleća. Zbog dugog perioda kada moraju da borave u zatvorenom prostoru (zbog niske temperature), malo kretanja, dođe do srčanih, kardiovaskularnih problema (žirafe imaju specijani kardiovaskularni sistem). O tome je objavljeno više naučnih radova (Journal Of ZOO and Wildlife Medicine).

‘Ja kao zoo veterinar imam veoma dobre prijateljske i stručne kontakte sa mnogim veterinarima zoo vrtova iz drugih zemalja i mogu da izjavim mirne savesti, da uginuće različitih divljih životinja u zoo vrtovima nije uopšte retkost (i kod najbolje opremljenih zoo vrtova)’, naveo je u poslednjem pasusu Janoši.

Redakcija će objaviti i zaključke inspekcije koja u Zoološkom vrtu trenutno proverava sve okolnosti.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.