blank

Objavljeni prvi rezultati popisa

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (RZS) danas su objavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva koji je rađen ove godine na teritoriji Srbije.

blank
Foto: Piksabej

U Srbiji živi 6.690.887 stanovnika, pokazali su prvi rezultati Popisa stanovništva, koji je ove godine sproveden u periodu od 1. do 31. oktobra uz sedam dana produženja u pojedinim mestima.

Na prethodnom popisu registrovano je 7.186.862 stanovnika. To znači da je u prethodnih 11 godina broj stanovnika u Srbiji smanjen za oko 500.000, odnosno blizu pola miliona. To je za 6,9 odsto manje stanovnika.

Smanjenje broja stanovnika zabeleženo je u svim regionima (oko 10 odsto), osim u Beogradskom regionu gde je broj stanovnika povećan za oko 1,6 odsto.

Popisom su prikupljeni i podaci o 2.520.854 domaćinstava i 3.628.175 stanova.

Popis je sproveden od 1. do 31. oktobra 2022. godine.

U nekoliko većih gradova terensko prikupljanje podataka je produženo do 7. novembra. Takođe, građanima koji, iz bilo kog razloga, nisu popisani omogućeno je telefonsko popisivanje do 17. novembra 2022. godine.

S obzirom na svrhu popisa stanovništva – da obezbedi sveobuhvatnu sliku cele populacije – u skladu sa pozitivnom međunarodnom praksom, baza podataka dobijena direktnim popisivanjem dopunjena je podacima iz administrativnih evidencija.

Prvi rezultati Popisa sadrže osnovne podatke o ukupnom broju popisanih lica, broju stanovnika, domaćinstava i stanova, prema stanju na dan 30. septembra 2022.

Prvi rezultati Popisa podložni su promenama tokom statističke obrade podataka. Konačni rezultati Popisa biće publikovani sukcesivno, i to od aprila 2023. do juna 2024. godine.

Popis nije sproveden na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Danas

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.