blank

„Obrok solidarnosti“ ponovo među socijalno ugroženim Subotičanima

blank

„Aktivnosti finansiramo isključivo  donacijama solidarnih građana, rad zasnivamo na dobrovoljnoj bazi, međusobnoj saradnji i uvažavanju, koristeći svoje slobodno vreme“, poručuju iz Združene akcije „Krov nad glavom“

Združena akcija „Krov nad glavom“ saopštila je da nastavlja akciju „Obrok solidarnosti“, jer je, kako je navedeno, zahvaljujući solidarnom građaninu pronađen adekvatan prostor za kuvanje.

„Akcija ‘Obrok solidarnosti’ trajala je od novembra 2020. do juna 2021. U okviru akcije smo kuvali i distribuirali tople obroke socijalno ugroženim građanima na teritoriji grada Subotice (grad, Palić, Hajdukovo, Tavankut). Od septembra 2021. do sada smo tražili adekvatan prostor za kuvanje obzirom da smo se iz prostora parka Mini Jugoslavija, gde smo sprovodili našu akciju, u međuvremenu morali iseliti“, navedeno je u saopštenju.

„U narednom periodu fokusiraćemo se na naše najugroženije sugrađane, one koji najviše pate u prehrambenoj nesigurnosti. Prehrambena nesigurnost je definisana kao teškoća da se obezbedi dovoljno hrane da bi se zadovoljile osnovne prehrambene potrebe. Prehrambeno nesigurna domaćinstva jedu manje raznovrsnu hranu, manje kaloričnu sa manje vitamina i nutritivnih vrednosti. Prehrambeno nesigurne porodice često nemaju redovne obroke u kontinuitetu, zbog nemogućnosti obezbeđivanja i nabavke hrane usled siromaštva.

Do sada smo kuvali 30 puta a tokom tih susreta, napravili smo pravu malu zajednicu gde je u našim akcijama kuvanja do sada učestvovalo preko 30 volontera koji su nam pomagali oko kuvanja i oko distribucije obroka. Za kuvanje toplih obroka je do sada upotrebljeno 300 kilograma mesa (piletina, govedina, svinjetina), 100 kilograma šargarepe, 150 kilograma luka, po 100 kilograma pasulja i kupusa, 100 kilograma pirinča, 80 kilograma krompira, 50 kilograma graška i boranije, 20 litra ulja, 10 kilograma soli i paprike. Uz obrok, do sada je podeljeno i 1000 vekni hleba.

Naše aktivnosti finansiramo isključivo  donacijama solidarnih građana, rad zasnivamo na dobrovoljnoj bazi, međusobnoj saradnji i uvažavanju, koristeći svoje slobodno vreme. Iz tog razloga veoma nam je značajan doprinos volontera i svih ljudi dobre volje koji su do sada podržali naše napore.

Ukoliko podržavate naš rad, donacije možete uplatiti na dinarski račun:

200-3300070101029-06 (Poštanska štedionica)

Svrha uplate: Obrok Solidarnosti Subotica

Primalac: Udruženje ‘Ekoslavija’, Narodnog Fronta 11, Subotica.

Šifra plaćanja: 289

Združena akcija ‘Krov nad glavom’ je samoorganizovani kolektiv koji se u Subotici okupio oko borbe protiv prinudnih iseljenja, izvršitelja i dužničkog ropstva a borbu smo proširili i protiv gladi i prehrambene nesigurnosti, koju sprovodimo u okviru naše akcije”, navedeno je u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.