blank

Oseti. Zamisli. Uradi. Podeli. (VIDEO)

YouTube video

Stela Šarović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Politehničkoj školi završila je sedmodnevnu obuku u italijanskom gradu Pinjoli koja je bila organizovana od 29. aprila do 7. maja.

Pod poktoviteljstvom „Design for change Serbia” osmoro prosvetnih radnika iz Srbije, u ovom italijanskom gradu, obučavalo se za mentorstvo, kako bi osnaživalo svaku sledeću generaciju, sa kojom će ukrstiti puteve znanja.

Profesorka Šarović se našla u ekipi, gde je u okviru projekta „Osnaživanje mladih kroz dizajnersko mišljenje“, u grubom prevodu, provela sedam nezaboravnih, radnih dana kako bi stekla veštine koje će preneti na svoje đake.

Model „Design for change” daje detetu moć da prihvati i reši problem, kroz nove ideje. „Oseti“, „zamisli“, „uradi“, „podeli“ – četiri su koraka koja pojedinca vode od prepoznavanja problema, kroz iskustveni deo, potom rad i na kraju deljenje znanja, kako bi se što bolje snašli u rešavanju zadataka u svim segmentima života. Na taj način razvija se empatija, etika, osećaj uspeha i na kraju, svest.

blank

O treningu i utiscima sa putovanja u Italiji, razmeni iskustava profesora sa Malte, Italije i Srbije, profesorka Šarović ima samo reči hvale. Radoznala i puna energije, biće spremna da sledeće generacije vodi kroz inače komplikovano i osetljivo odrastanje, na najbolji mogući način.

Ovu priču sigurno neće pogledati mnogo učenika, njihova zanimanja baziraju se na vršnjačkim razgovorima, radu ali i drugačijem pogledu na svet od odraslih. Ono što će svakako promeniti razmišljanje mladih je rad na sebi, koji je najmukotrpniji, ali uz mentorstvo i svesrdnu pomoć svoje profesorice srpskog jezika, biće nešto lakši.

Društvo se, kao živi organizam, menja, a da bi ta promena išla u pozitivnom pravcu moramo svi da damo svoj maksimum. Da je jedna od gorućih tema poslednjih godina, a dana pogotovo, vršnjačko nasilje, ne treba posebno podvlačiti, ali svakako treba o svemu tome govoriti, na svim nivoima.

U izdanju Stanford univerziteta izdat je priručnik koji je baziran na trogodišnjem istraživanju nasilja u školi. U priručniku su ponuđene konkretne ideje, pažljivo dizajnirane tako da spreče nasilje u zajednici, a bazirane su na celokupan pristup ovog problema.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 3 do 14 stepeni Celzijusa. Osobama sa srčanim obolјenjima i astmatičarima

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.