blank

Otvorena prva izložba u Art hangaru

blank

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov, Adrijen Ujhazi, Lea Vidaković i Laura Šandor izložili svoje radove u vidu slika, instalacija, videa ili ambijenata.

Prema rečima kustoskinje Nele Tonković, izložba je nastala iz želje tri umetnice – Maje Rakočević Cvijanov, Jelene Grujičić i Lee Vidaković da sarađuju sa umetnicima čiji rad poštuju.

blank

„Proces rada je bio umnogome uslovljen činjenicom da su u trenutku kada se grupa izlagača za ovu izložbu formirala bila još uvek na snazi razna ograničenja vezana za pandemiju koronavirusa. Prema tome, viđali smo se na onlajn sastancima i pokušavali smo da razvijemo osnovnu ideju ove izložbe.

Kako ona ne bi bila suviše uslovljena upravo trenutkom u kom se dešavala, hteli smo da vidimo na koji način savremena umetnost može da utiče na određene tokove oporavka čoveka. Pokušali smo da zamislimo situaciju nakon koronavirusa, situaciju u kojoj jedan čovek treba da počne ponovo da živi slobodno. Zaključili smo da je u toj situaciji oporavak tih, lagan, da sporo teče, da se dešava, međutim, ne onoliko brzo koliko se svi nadaju”, kazala je Nela Tonković za Subotičke.rs.

blank

Pripremajući izložbu, kako je navela, tragali su za prostorom koji nije jasno podeljen.

„Zamislili smo da izložba bude održana u celovitom prostoru tako da bi mogli da se sagledaju svi radovi i da vidimo kako oni funkcionišu zajedno. Meni se čini da je ovaj prostor hangara na Velikom Radanovcu koji je neizdeljen bilo kakvim pregradama i lako je pregledan uspeo da istakne činjenicu da su svi ovi radovi nastajali u jednom sepcifičnom duhovnom osećanju, u osećanju razumevanja, usaglašavanja i vođen najboljim principima umetničke razmene. Čini mi se da se na izložbi to vidi”, zaključila je.

blank

Art hangar se nalazi na Velikom Radanovcu, u Livadskoj 119, a izložba je za posetioce otvorena do 24. septembra.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.